Grant de cercetare pentru cercetătorii din România interesaţi de domeniul encefalitelor autoimune

Grant de cercetare pentru cercetătorii din România interesaţi de domeniul encefalitelor autoimune

Asociaţia Română pentru Encefalită Autoimună (AREA) anunţă lansarea apelului pentru Grantul de cercetare in memoriam Teodora Tudose. Acest grant are ca scop sprijinul financiar al cercetării centrate pe diagnosticul, tratamentul şi recuperarea pacienţilor cu encefalită autoimună.

"Oferind şansa de a-i ajuta pe pacienţii cu encefalită autoimună, ne propunem să onorăm memoria Teodorei, care a pierdut lupta cu această boală în 2017. Sperăm să putem duce mai departe măcar o fracţiune din bunătatea, dorinţa de a ajuta şi dragostea de oameni pe care Teodora le-a răspândit în jurul ei"; a transmis AREA. 

În 2023, asociaţia oferă un grant în valoare de 30.000 lei, apelul adresându-se tuturor celor interesaţi să cerceteze în domeniul encefalitei autoimune. Aplicanţii trebuie să fie afiliaţi unei instituţii din România, iar activitatea de cercetare trebuie să se desfăşoare pe teritoriul României.

Vor fi luate în considerare aplicaţii legate de cercetarea fundamentală, clinică sau translaţională, însă propunerile trebuie să demonstreze un impact direct pentru pacienţii cu encefalită autoimună.

Documentele necesare

  • Aplicaţia trebuie să aibă cel mult 4 pagini, excluzând referinţele, trebuie să ilustreze un proiect cu durata de maximum 12 luni şi să includă 3 secţiuni:
    1. cadrul teoretic al cercetării (ce anume se cunoaşte în legătură cu tema de cercetare, care sunt deficienţele în abordările actuale, detalierea explicită a inovaţiei, relevanţei şi impactului propunerii actuale pentru pacienţi)
    2. design-ul studiului (obiective, metode, rezultate aşteptate), precum şi modul de valorificare/diseminare a rezultatelor cercetării
    3. buget preliminar, în limita celor 30.000 lei.

Potrivit asociaţiei, banii nu vor putea fi folosiţi pentru cheltuieli indirecte asociate activităţii de cercetare, precum suport salarial, deplasări, taxe de congres sau publicare.

Toate documentele trebuie trimise în limba engleză (în format PDF), înaintea termenului-limită, prin e-mail la adresa: paval.denis@ar-ea.ro

Procesul de evaluare

Aplicaţiile vor fi evaluate de către o comisie care va include 2 cercetători/clinicieni din afara României, cu expertiză în domeniul encefalitelor autoimune. Evaluarea va urmări rigoarea ştiinţifică a propunerii şi potenţialul impact al acesteia pentru pacienţi, a precizat AREA.

Membrii comisiei care semnalează potenţiale conflicte de interese cu aplicantul sau cu proiectul se vor recuza, urmând a fi înlocuiţi de un alt membru al comunităţii internaţionale. După evaluarea aplicaţiilor, membrii comisiei vor face o recomandare pe care o vor înainta Consiliului Director al AREA, care va desemna proiectul câştigător.

Condiţiile impuse câştigătorului grantului de cercetare

După desemnare, câştigătorul grantului trebuie să prezinte detaliat proiectul în cadrul unui eveniment public, organizat online, în prezenţa membrilor AREA. Durata proiectului nu poate depăşi 12 luni şi trebuie demarat obligatoriu în primele 3 luni ale anului 2024.

Beneficiarul va înainta rapoarte preliminare la 3, 6 şi 9 luni de la startul proiectului, urmând a depune raportul final la maxim o lună după încheierea celor 12 luni alocate proiectului.

Toate comunicările ştiinţifice rezultate din activitatea de cercetare (postere, abstracte, prezentări, articole) vor fi înaintate Consiliului Director al AREA de îndată ce vor fi acceptate spre publicare.

viewscnt