Asistenţii medicali din Portugalia sunt în grevă din 31 ianuarie, pricipalele revendicări fiind creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Protestul a dus la amânarea a circa 2.700 de intervenţii chirurgicale la spitalele din întrega ţară, potrivit autorităţilor.
Greva a fost declarată ilegală de către Parchetul General din Portugalia, iar autorităţile ameninţă că vor impune penalităţi participanţilor, relatează Reuters.
Greva a fost declanşată de cele două mari sindicate care reprezintă interesele asistenţilor medicali din Portugalia: Uniunea Democratică a Asistenţilor Medicali (Sindepor) şi Asociaţia Portugheză a Asistenţilor Medicali (APE).
Sindicatele care au declanşat greva la finalul lunii ianuarie au anunţat că aceasta urmează să se desfăşoare până în 28 februarie, însă Procurorul General a decis marţi că protestul este ilegal.
În urma deciziei, una din cele două federaţii sindicale, APE, a renunţat la grevă, însă cealaltă federaţie, Sindepor, a continuat greva.
Mai mult, liderul federaţiei Sindepor, Carlos Ramalho, a intrat în greva foamei începând de miercuri.
“El doreşte să îi facă pe cetăţenii portughezi să conştientizeze care sunt condiţiile reale de muncă”, a declarat Gorete Pimentel, purtător de cuvânt al Sindepor, care consideră că greva reprezintă un drept fudamental al salariaţilor.
Liderul Sindepor a anunţat că nu va renunţa la greva foamei până când guvernul nu acceptă să negocieze cu sindicatele despre revendicările salariaţilor.