Guvernul a alocat, în ultima şedinţă a Executivului, fonduri pentru majorarea alocaţiei de hrană din spitalele publice, măsură introdusă printr-o lege votată în Parlament. Legea a fost publicată în luna mai în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de la 1 iunie.
Astfel, de la 1 iunie 2022, cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice a fost majorat la 22 lei pe zi pentru pacienţii spitalizaţi ( copii şi adulţi), lăuze şi insoţitori şi la 33 lei pe zi pentru bolnavii spitalizaţi cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienţii cu arsuri şi cei internaţi în leprozerii.
Alocaţia de hrană se acordă atât pentru asiguraţi, cât şi pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă în unităţile sanitare publice, în cadrul pachetului de bază, respectiv al pachetului minimal de servicii medicale.
Noua lege mai prevede că alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al spitalului, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.
Autorităţile au estimat că efortul bugetar necesar pentru a majora alocaţia pentru hrană este de 100 de milioane de lei în acest an.
Pentru a acoperi aceste costuri, actul normativ permite autorităţilor locale să finanţeze o parte din aceste costuri.
CUM SE FINANŢEAZĂ ALOCAŢIA DE HRANĂ
Hotărârea de guvern aprobată miercuri completează anexa nr. 2 la HG nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.
Potrivit actului normativ, alocaţia de hrană în spitalele publice este finanţată prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Astfel, spitalele publice vor beneficia de plata cuantumului alocaţiei de hrană suplimentar faţă de sumele contractate şi decontate din FNUASS.
În acest sens, spitalele publice vor încheia un act adiţional cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, conform unui model care va fi aprobat prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.