Guvernul a lansat un program de prevenire şi asistenţă medicală pentru consumatorii de droguri din România, care se va derula în perioada 2023-2026, cu un buget total de 20 milioane lei.
Programul de interes naţional a fost aprobat printr-o hotărâre aprobată de Executiv şi publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Programul are ca scop limitarea impactului şi a consecinţelor negative ale fenomenului drogurilor asupra sănătăţii şi siguranţei publice şi cuprinde două subprograme: unul de prevenire a consumului de droguri şi unul de asistenţă integrată (medicală, psihologică şi socială) acordată persoanelor consumatoare de droguri.
Fiecare subprogram are un buget de 10 milioane lei.
Subprogramul de prevenire a consumului de droguri cuprinde minimum 5 proiecte şi trebuie să aibă cel puţin 10.000 de beneficiari direcţi în perioada de derulare, grupul-ţintă fiind copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani.
Metodele utilizate vor fi dezvoltarea de intervenţii alternative la consumul de droguri, dezvoltarea de abilităţi pentru întârzierea vârstei de debut a consumului de droguri, sprijinirea pentru participarea activă la viaţa economică, de educaţie şi culturală şi promovarea dialogului social pentru evitarea stigmatizării.
Subprogramul de asistenţă integrată acordată persoanelor care consumă droguri are ca ţintă consolidarea serviciilor de intervenţie şi de identificare, precum şi atragerea şi motivarea consumatorilor de droguri pentru a accesa serviciile de asistenţă medicală, psihologică şi socială.
În cadrul subprogramului vor fi derulate cel puţin 5 proiecte de furnizare de servicii în rândul persoanelor care consumă droguri, din care minimum 10% trebuie să fie femei.
Persoanele din grupurile-ţintă vor beneficia de servicii de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare (HIV, hepatită virală B, hepatită virală C, tuberculoză).