Pacienţii care au COVID-19 şi hiperglicemie prezintă risc ridicat de complicaţii grave şi deces, chiar dacă nu aceştia nu suferă de diabet, arată o nouă cercetare care a inclus peste 11.300 de bolnavi non-critici care aveau COVID-19.
Persoanele incluse în studiu au fost spitalizate în Spania între martie şi mai 2020. Dintre acestea, 19% au fost diagnosticate anterior cu diabet. În total, unul din cinci pacienţi a murit în spital, au raportat cercetătorii, care au observat că în comparaţie cu cei care aveau niveluri normale ale glicemiei, pacienţii cu niveluri ridicate au fost de peste două ori mai predispuşi să moară din cauza COVID-19 (aproximativ 41% faţă de 16%), mai probabil să ajungă la terapie intensivă şi mai probabil să aibă nevoie de un ventilator. Nu au existat diferenţe în ceea ce priveşte ratele de deces între pacienţii cu diabet şi cei fără boală, potrivit raportului publicat online în revista Annals of Medicine.
Studiul este cel mai mare de acest fel până în prezent, potrivit autorilor, şi adaugă dovezi că hiperglicemia este legată de un risc mai mare de deces în rândul pacienţilor cu COVID-19, independent de diabet. Cercetătorii au remarcat faptul că majoritatea pacienţilor din studiu nu şi-au verificat glicemiile o perioadă de timp, ceea ce înseamnă că unii dintre cei despre care se credea că nu sunt diabetici ar fi putut avea boala.
„Depistarea hiperglicemiei la pacienţii fără diabet şi tratamentul precoce ar trebui să fie obligatorii în gestionarea pacienţilor internaţi cu COVID-19. Hiperglicemia nu trebuie trecută cu vederea, ci mai degrabă detectată şi tratată corespunzător pentru a îmbunătăţi rezultatele pacienţilor cu COVID-19 cu şi fără diabet”, a declarat dr. Francisco Javier Carrasco-Sánchez, coordonatorul studiului, medic internist la Spitalul Universitar Juan Ramon Jimenez din Huelva, Spania.
Nu se ştie de ce creşterea glicemiei este asociată cu un risc mai mare de deces la pacienţii cu COVID-19. Hiperglicemia poate fi un alt „spectator inflamator” sau ar putea avea un efect mai direct asupra modului în care COVID-19 duce la complicaţii şi moarte, cred cercetătorii spanioli.
Pentru a-şi face o idee mai bună despre modul în care interacţionează Covid-19 şi diabetul zaharat, un grup internaţional format din 17 experţi importanţi în diabet a anunţat că va colecta date într-un nou registru global numit Registrul CoviDiab.
,,Dovada de până acum este clară că există o interacţiune între diabet şi COVID-19. Legătura este bidirecţională, deoarece diabetul este asociat cu manifestările severe de COVID-19 şi, invers, COVID-19 este asociat cu manifestări severe ale diabetului preexistent. Din cauza naturii preliminare a acestor observaţii, am lansat registrul internaţional pentru a strânge rapid mai multe dovezi şi pentru a confirma sau risipi îngrijorarea că virusul poate induce într-adevăr diabet”, a declarat dr. Francesco Rubino, profesor de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College London din Regatul Unit.