Epidemia de coronavirus din Italia creşte gradul de risc pentru România, iar autorităţile au luat deja măsuri preventive, inclusiv amenajarea unor spaţii speciale pentru carantină, din care unele au fost deja folosite, a declarat duminică secretarul de stat Horaţiu Moldovan din Ministerul Sănătăţii, la emisiunea 360medical difuzată la postul de televiziune B1 TV.
Declaraţia vine în contextul în care epidemia din nordul Italiei s-a extins rapid în ultima zi, fiind confirmate peste 100 de cazuri de infecţie şi 2 decese.
“Relaţia dintre România şi Italia are un caracter particular deoarece există un număr foarte mare de români care trăiesc în Italia şi, ca atare, există un tranzit la cote ridicate între Italia şi România, evident mult mai mare comparativ cu China”, a spus prof. Horaţiu Moldovan.
“Ca atare, ne aşteptăm ca, dacă apare această problemă şi se validează la nivel ridicat în Italia, gradul de risc pentru România să crească”, a completat oficialul.
Secretarul de stat a vorbit despre măsurile de creştere a gradului de protecţie legate de apariţia epidemiei în nordul Italiei.
Sâmbătă seară, reprezentanţii Comitetului intersectorial pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (Covid-19), împreună cu reprezentanţii autorităţilor cu responsabilitate în acest domeniu, au susţinut o teleconferinţă, având în vedere evoluţia cazurilor de îmbolnăvire din Italia.
“Există spaţii special destinate pentru carantină, le-am şi folosit, în special pe cele din Bucureşti. Nu sunt în măsură să vă spun unde sunt, sunt raţiuni epidemiologice şi avem aceste disponibilităţi şi în toate punctele de acces în România,pe cale aeriană – în oraşele care au aeroporturi internaţionale -, punctele de frontieră rutiere, feroviare şi maritime. Deci există această disponibilitate de a carantina pacienţii care vin din zonele de risc”, a precizat Horaţiu Moldovan.
“Ministerul sănătăţii a dispus, prin direcţiile sanitare teritoriale, să augmenteze personalul medical care deserveşte aceste puncte de frontieră, în special aeroporturile, şi prin transferuri de personal din alte direcţii de sănătate publică de pe teritoriul României care nu sunt expuse la fluxul de cetăţeni din străinătate, astfel încât să putem să asigurăm protecţia şi detecţia la timp”, a adăugat oficialul.
Secretarul de stat a subliniat că măsura de carantină este esenţială pentru a preveni răspândirea epidemiei.
“Este motivul pentru care direcţiile de sănătate publică teritoriale sunt abilitate să controleze carantinarea la domiciliu şi să impună măsuri de respectare a ei. Am augmentat numărul de doctori, personalul care se ocupă de aceste probleme la nivelul direcţiilor de sănătate publică, însă încă nu suntem în măsura de a controla fiecare pacient care ia decizii personale”, a menţionat Horaţiu Moldovan.
Potrivit secretarului de stat, frecvenţa inspecţiilor realizate de DSP-uri este în prezent în creştere, iar autorităţile încearcă să micşoreze prin aceste mecanisme riscurile legate de posibila apariţie a unor cazuri de infectare cu Covid-19 în România.
Invitat la aceeaşi emisiune, dr. Nicolae Fotin, expert în domeniul sănătăţii şi fost preşedinte al ANMDM, a subliniat riscurile legate de situaţia din Italia.
"Italia reprezintă o noutate, în sensul că este un focar local, cu transmitere de la om la om, fără istoric de călătorie în China. Cazurile anterioare aveau toate o legătură cu China. Evident că este un risc, iar riscul pentru România creşte", a afirmat dr. Nicolae Fotin.