Hormonul care poate prezice menţinerea scăderii în greutate

Hormonul care poate prezice menţinerea scăderii în greutate

În prezent, în multe ţări, jumătate din populaţie este supraponderală, iar numărul este în creştere. Mulţi oameni reuşesc să slăbească cu succes, partea dificilă fiind însă menţinerea pierderii în greutate.

Un nou studiu al universităţii din Copenhaga arată că hormonul neurotensină poate ajuta la prezicerea capacităţii oamenilor de a menţine pierderea în greutate.

Studiul, care a fost publicat în revista Metabolism, este un aşa-numit studiu de validare a conceptului, ceea ce înseamnă că este pentru prima dată când hormonul a fost investigat în legătură cu pierderea în greutate indusă de o dietă hipocalorică.

Cercetătorii au examinat efectul pierderii în greutate la şoarecii obezi şi au ajuns la concluzia că pierderea în greutate a dus la scăderea cantităţii de hormon neurotensin.

Ulterior, în cadrul unui studiu clinic s-a constatat că pierderea în greutate a dus, de asemenea, la scăderea cantităţii de neurotensină la om.

„Interesant este faptul că persoanele care au menţinut pierderea în greutate au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care s-au îngrăşat din nou", explică profesorul Signe Sørensen Torekov, de la departamentul de ştiinţe biomedicale al universităţii din Copenhaga, unul dintre autorii studiului.

Potrivit cercetătorului, asta ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care unele persoane reuşesc mai bine decât altele să menţină pierderea în greutate.

Ca şi alţi hormoni implicaţi în reglarea apetitului, neurotensina este eliberată de intestine atunci când mâncăm, iar informaţiile sunt compilate în creier, care va determina dacă trebuie să continuăm să mâncăm sau dacă ne simţim sătui.

Participanţii au pierdut în greutate pe parcursul celor opt săptămâni de dietă hipocalorică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au slăbit şi mai mult în anul care a urmat dieta au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care au luat în greutate după ce au încheiat dieta.

„Rezultatul este unul interesant, întrucât se poate specula că persoanele care s-au îngrăşat din nou pur şi simplu nu au efectul de inhibare a apetitului pe care pare să-l aibă neurotensina", spune prof. Signe Sørensen Torekov.

Studiu asupra hormonilor apetitului pentru a afla cum s-ar putea menţine pierderea în greutate

Persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică pentru a pierde în greutate eliberează mai multă neurotensină atunci când mănâncă.

Această idee i-a inspirat pe cercetători să studieze efectul neurotensinei asupra pierderii în greutate.

Se ştie că alţi hormoni intestinali, eliberaţi în cantităţi mai mari după o intervenţie chirurgicală pentru obezitate, ajută la explicarea faptului că persoanele care au suferit o astfel de intervenţie sunt capabile să-şi menţină pierderea în greutate

„Nimeni nu studiase rolul neurotensinei în legătură cu pierderea în greutate indusă de dietă", spune doctorul în medicină, Joachim Holt, primul autor al studiului.

Un alt lucru interesant pentru cercetători, în ceea ce priveşte studierea acestor hormoni ai apetitului, a fost acela de a afla cum ar putea răspunde oamenii la un potenţial tratament şi mai ales la combinaţia mai multor hormoni ai apetitului pentru a menţine pierderea în greutate.

Atunci când cercetătorii au descoperit pentru prima dată leptina, un hormon cheie în reglarea greutăţii, au aflat că nivelul acestuia scad în timpul pierderii în greutate.

„Acest lucru ar putea indica faptul că o creştere a cantităţii de leptină din organism ar determina oamenii să slăbească", spune prof. Signe Sørensen Torekov.

Se pare că persoanele care trăiesc cu obezitate sunt rezistente la leptină, ceea ce înseamnă că nu răspund la acest hormon cu o pierdere în greutate.

„Nu ştim dacă acest lucru este valabil şi pentru neurotensină, aşa că mai avem încă mult de lucru în faţa noastră", a concluzionat profesorul.

viewscnt