Un nou studiu arată că sunt cazuri rare de leziuni cerebrale observate la nou-născuţii mamelor care au contractat COVID în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.
Copiii incluşi în evaluare au prezentat mai multe rezultate neurologice RMN la scurt timp după naştere, inclusiv microcefalie dobândită, atrofie parenchimatoasă severă şi encefalomalacie chistică. Deşi nou-născuţii nu au fost testaţi pozitiv pentru COVID la naştere, s-a raportat că aveau anticorpi detectabili SARS-CoV-2 şi markeri inflamatori ai sângelui crescuţi la acea vreme.
Descoperirile au fost publicate luna aceasta în revista Pediatrie a Academiei Americane de Pediatrie. Autorii cercetării au recunoscut că acele cazuri prezentate au fost extrem de rare. Cu toate acestea, combinate cu alte cercetări recente, inclusiv un studiu care detaliază anomaliile placentare la femeile însărcinate care au contractat COVID, rezultatele aduc dovezi care sugerează că ramificaţiile pe termen lung ale expunerii la COVID in utero pot fi grave.
„Sechelele de dezvoltare neurologică pe termen lung reprezintă o problemă potenţială la nou-născuţi în urma expunerii in utero la boala provocată de coronavirus (SARS-CoV-2)”, a precizat dr. Shahnaz Duara, de la Divizia de Neonatologie de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine, autor corespondent al noii lucrări, şi colegii au explicat.
Echipa de cercetare a observat că nou-născuţii incluşi în analiza lor ( două cazuri) au suferit convulsii cu debut precoce (ziua întâi); un copil a suferit moarte subită neaşteptată a sugarului la 13 luni, iar celălalt a continuat să afişeze leziuni neurologice pe termen lung pe imagistică. S-a spus că mama acelui copil ar fi avut un caz asimptomatic de COVID.
În ambele cazuri, rezultatele imaginilor au arătat „marcatori de stres inflamator şi oxidativ crescut semnificativ la unitatea fetoplacentară care a afectat creierul fetal”, despre care experţii au sugerat că a fost foarte probabil atribuită infecţiei materne cu SARS-CoV-2.
„La ambii sugari, constatările neurologice de la naştere au imitat prezentarea encefalopatiei hipoxice-ischemice a nou-născuţilor, iar sechelele neurologice au progresat cu mult dincolo de perioada neonatală”, a remarcat grupul, potrivit siteului HealthImaging.com.
Ambele infecţii cu COVID au avut loc la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, dar ambele sarcini au progresat până în al treilea trimestru, fără complicaţii. Acest lucru reiterează în continuare ipoteza că infecţiile cu COVID au declanşat declinul neurologic al nou-născuţilor.
„Aceste observaţii, combinate cu excluderea unei liste lungi de alte cauze posibile ale constatărilor clinice şi patologice, implică SARS-CoV-2 ca etiologia leziunii neurologice”, sunt de părere cercetătorii, care au specificat şi faptul că aceste cazuri au avut loc la începutul pandemiei, înainte ca vaccinurile să fi fost dezvoltate şi implementate.
În ceea ce priveşte lucrările viitoare, echipa a sugerat că cercetarea ar trebui să se concentreze asupra momentului infecţiilor materne cu COVID şi asupra modului în care acestea ar putea afecta inflamaţia placentară şi dezvoltarea neurologică pe termen lung.