Un nou studiu a dezvăluit că mai mulţi părinţi americani au minţit cu privire la statutul copilului lor privind vaccinarea împotriva COVID-19, dar şi cu privire la sănătatea celor mici.
Studiul, publicat în JAMA Network Open, a constatat că 25% dintre părinţi au denaturat participarea la vaccinare sau pur şi simplu nu au respectat măsurile de sănătate publică (PHM) referitoare la copiii lor, în contextul în care COVID-19 a provocat peste 1,1 milioane de decese în Statele Unite de la începutul pandemiei, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Descoperirile, bazate pe răspunsurile participanţilor din 2021, dezvăluie cât de extinsă a fost minciuna în rândul părinţilor.
Potrivit studiului, părinţii minţind despre starea de vaccinare a copilului lor au compromis măsurile de sănătate publică, „contribuind la morbiditatea şi mortalitatea asociate cu COVID-19”, a scris dr. Andrea Gurmankin Levy, profesor şi coordonator de program, psiholog la Middlesex Community, primul autor al studiului.
Cercetarea a inclus 580 de participanţi, cu vârsta medie de 35,9 ani, care au avut copii mai mici de 18 ani care trăiau cu ei în timpul pandemiei. Părinţii au participat la un sondaj online despre experienţele COVID-19 în perioada 8 - 23 decembrie 2021. Sondajul a întrebat dacă părinţii s-au încadrat vreodată în şapte tipuri de denaturare şi au avut comportamente de neaderenţă cu privire la măsurile de sănătate publică de limitare a COVID-19 pentru copiii lor şi motivele acestor comportamente.
Din cei 580 de participanţi, 150 au raportat denaturare şi/sau neaderenţă în cel puţin unul dintre cele şapte comportamente. Părinţii au raportat cel mai frecvent că nu au spus cuiva care era cu copilul lor că are COVID-19 copilul lor şi că i-au permis copilului lor să încalce regulile de carantină. Părinţii au citat cel mai adesea dorinţa de a-şi exercita libertatea personală drept motiv.
„Motive suplimentare au inclus dorinţa ca viaţa copilului lor să fie normală şi că nu părinţii nu puteau lipsi de la muncă sau nu se puteau degreva de alte responsabilităţi pentru a rămâne acasă”, au scris cercetătorii, potrivit siteului healthexec.com.
Studiul a remarcat, de asemenea, că unii copii par să fi primit un vaccin care nu a fost pe deplin testat şi aprobat pentru grupa lor de vârstă, au mai scris cercetătorii.
„Descoperirile noastre sugerează o provocare serioasă de sănătate publică în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv viitoarele valuri care afectează părinţii obosiţi, precum şi viitoarele focare de boli infecţioase”, a scris Levy.
„Este nevoie de muncă suplimentară pentru a identifica grupurile cu cel mai mare risc de denaturare şi neaderenţă, pentru a aborda preocupările părinţilor care au fost identificate ca motive pentru aceste comportamente (de exemplu, dorinţa de autonomie) şi pentru a implementa mecanisme de sprijin mai bune pentru părinţi (concediu pentru boală de familie) în timpul unor astfel de crize, astfel încât denaturarea şi neaderarea să se simtă mai puţin necesare”, au remarcat cercetătorii americani.