Încă 3 spitale, introduse în programul naţional pentru tratamentul pacienţilor cu AVC acut

Încă 3 spitale, introduse în programul naţional pentru tratamentul pacienţilor cu AVC acut

Încă trei spitale din ţară urmează să fie introduse în programul naţional pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) acut.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii. Cele trei unităţi medicale sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr.Carol Davila” Bucureşti.

Decizia vine după ce cele trei spitale au transmis adrese în acest sens Ministerului Sănătăţii, prin care au solicitat includerea în programul AP-AVCAc (acţiuni prioritare – tratament intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut).

Cererile au fost analizate de colectivul de lucru al AP-AVCAc, care a constatat că sunt îndeplinite condiţiile privind includerea celor trei spitale în program.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin şi Spitalul Militar Central “Dr.Carol Davila”sunt incluse în programul AP-AVCAc în patru tipuri de intervenţii: fibrinoliza intraarterială, trombectomie/tromboplastie, angioplastie percutană cu stent pentru disecţii arteriale acute artere cervicale şi embolizare pentru anevrisme rupte (simplu, cu balon stent, Stent Flow diverter).

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este inclus în program pentru o un singur tip de intervenţie - fibrinoliza intravenoasă.

Serviciul medicină de urgenţă din cadrul Direcţiei generale de asistenţă medicală, medicină de urgenţă si programe de sănătate publică cuprinde în sfera de activitate atribuţii legate de acţiunile prioritare (AP) privind pacientul critic.

Programul AP-AVCAc a fost extins la nivel naţional din 2019, în condiţiile în care afecţiunile cerebro-vasculare reprezintă, împreună cu afecţiunile cardiovasculare, principala problemă de sănătate publică în România.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate din România, provocând peste 21% din totalul deceselor, şi de dizabilitate (11,3% din totalul persoanelor cu dizabilitate), potrivit estimărilor oficiale.

Cele mai recente estimări arată că aproximativ 55.000 persoane suferă un AVC ischemic în România în fiecare an, 10.000 de persoane  au un AVC hemoragic şi 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.

Conform protocolului naţional dedicat tratamentului intervenţional al pacienţilor cu AVC acut, întreg lanţul operaţional, care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare, se iniţiază la preluarea apelului de urgenţă de către operatorii 112.

viewscnt