Încă două cazuri cu noua variantă mpox, detectate în Marea Britanie

Încă două cazuri cu noua variantă mpox, detectate în Marea Britanie

Marea Britanie a detectat încă două cazuri ale noii variante mpox, clada Ib, în contactele casnice ale primului caz, a declarat luni Agenţia britanică de Securitate Sanitară (UKHSA), aducând numărul total de cazuri confirmate în această ţară la trei.

Agenţia guvernamentală britanică a adăugat că riscul pentru populaţie rămâne în continuare scăzut. Varianta cladei Ib este o nouă formă a virusului care este legată de „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în luna august.

„Mpox este foarte infecţios în gospodăriile cu contact strâns şi, prin urmare, nu este neaşteptat să vedem alte cazuri în cadrul aceleiaşi gospodării”, a declarat UKHSA, citată de Reuters.

UKHSA a anunţat săptămâna trecută că primul caz, la un pacient care a călătorit recent în ţările afectate din Africa, a fost detectat în Londra, iar persoana a fost transferată la un spital de specialitate.

Cei doi noi pacienţi sunt, de asemenea, sub îngrijire de specialitate în Londra, a declarat UKHSA, adăugând că profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt echipaţi şi pregătiţi să răspundă la orice alte cazuri confirmate.

Noua variantă de mpox, mai contagioasă şi mai severă, îngrijorează autorităţile internaţionale care se tem de izbucnirea unei pandemii.

Nouăsprezece ţări africane au înregistrat mai mult de 48.000 de cazuri suspecte de mpox, inclusiv 1.048 de decese până în prezent în acest an, potrivit Centrelor africane pentru controlul şi prevenirea bolilor (Africa CDC), cazurile de pe continent crescând cu 500% faţă de anul trecut.

Clasa Mpox Ib a fost semnalată şi în Germania, Suedia, India şi Thailanda. Este o formă diferită a virusului faţă de clada II, care s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în special în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi.

Mpox, cunoscută anterior sub denumirea de variola maimuţei, este o infecţie virală care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei şi leziuni cutanate purulente şi, deşi este de obicei uşoară, în cazurile grave poate fi fatală. Clasa Ib este considerată că provocă o boală mai gravă decât clasa II.

Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.

Citeşte şi:

Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

viewscnt