INSP: Creştere importantă a prevalenţei tulburărilor mintale şi a bolilor psihice în România în ultimul deceniu

INSP: Creştere importantă a prevalenţei tulburărilor mintale şi a bolilor psihice în România în ultimul deceniu

România a înregistrat în ultimii zece ani o creştere importantă a prevalenţei tulburărilor mintale şi de comportament, precum şi a bolilor psihice. Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis mai multe date statistice relevante în acest sens. 

Astfel, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament a crescut cu 85% în ultimii 10 ani, de la 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în 2012 până la 2.890 cazuri la 100.000 de persoane (sau 2,89 cazuri la 100 de persoane) în 2021.

În acelaşi timp, prevalenţa bolilor psihice, care reprezintă doar o parte a tulburărilor mintale şi de comportament, a crescut de şase ori în aceeaşi perioadă, de la 218,3 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2012 la 1.303,5 cazuri la 100.000 de locuitori (1,3/100) în 2021.

"Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare", menţionează INSP, într-un comunicat.

"Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni", a completat institutul.

Specialiştii consideră că este nevoie de prioritizarea sănătăţii mintale, mai ales în contextul crizelor în curs de desfăşurare în întreaga lume.

"În ciuda importanţei sale, domeniul sănătăţii mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulţi oameni, atingerea şi menţinerea sănătăţii mintale este o provocare", mai arată INSP.

Specialiştii în domeniu recomandă sistemlor de sănătate publică să identifice acţiunile prioritare în acest domeni şi să investească în domeniul sănătăţii mintale, pentru a reduce suferinţa şi a îmbunătăţi sănătatea publică, dar şi pentru a proteja drepturile omului.

viewscnt