O intervenţie chirurgicală pentru o tumoră rară pe creier diagnosticată la un copil de 13 ani a fost realizată cu succes la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi.
Pacientul, un copil în vârstă de 13 ani din judeţul Suceava, a fost diagnosticat cu o tumoră rară, numită şi "fratele care nu s-a născut". Copilul de 13 ani a fost consultat iniţial din cauza unui sindrom de hipertensiune intracraniană.
"Examenele imagistice au arătat prezenţa unei tumori la nivelul cavităţii creierului, o tumoră intraventriculară şi hidrocefalie, adică dilataţia acestor cavităţi. S-a intervenit chirurgical, plasându-se un drenaj ventricular extern, pentru a diminua din această presiune",a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr Lucian Eva, citat de Agerpres.
"După aproximativ cinci zile, starea copilului s-a agravat din punct de vedere neurologic şi a fost transferat în urgenţă în spitalul nostru, unde a doua zi a fost supus unei intervenţii chirurgicale laborioase şi s-a reuşit rezecţia integrală a tumorii din cavităţile creierului. Rezultatul anatomopatologic a fost de teratom de glandă pineală, adică o tumoră embrionară numită şi 'fratele care nu s-a născut'", a completat dr. Lucian Eva, care a coordonat echipa medicală.
Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 5 ore. Potrivit medicilor, astfel tumori sunt rare, fiind cuprinse între 0,5 şi 3% din toate tumorile cerebrale.
"De obicei au o evoluţie gravă, pentru că poziţionarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificilă de abordat şi rezecţia lor. Copilul este bine în momentul de faţă, a remis toate deficitele motorii pe care le avea, urmând să fie externat şi evaluat în fiecare an imagistic. În principiu îl putem considera vindecat. Va urma o perioadă de recuperare, dar lucrurile au evoluat mult mai bine decât ne-am aşteptat şi noi ca şi echipă chirurgicală", a mai spus dr. Eva.
Medicii afirmă că numărul copiilor diagnosticaţi cu formaţiuni tumorale este în creştere, însă nu este clar dacă a crescut efectiv incidenţa lor sau este asociată cu majorarea capacităţii de explorare imagistică.