Întreruperile de tratament în cazul pacienţilor români care trăiesc cu HIV / SIDA pot ajunge şi până la trei săptămâni, ceea ce le pune viaţa în pericol, având în vedere că tratamentul trebuie luat zilnic pentru a trata corect infecţia şi pentru a preveni răspândirea acesteia, arată o analiză efectuată de organizaţia neguvernamentală Sens Pozitiv.
Analiza a fost publicată în contextul Zilei Mondiale de Luptă Anti-SIDA.
“Din nefericire, în România există întreruperi frecvente de tratament în cazul persoanelor care trăiesc cu HIV. Acest lucru are un impact direct atât asupra lor, prin reducerea eficienţei tratamentului şi, în ultima instanţă, creşterea riscurilor de agravare a condiţiei sau chiar deces, dar şi un impact direct asupra întregii societăţi, căci tratamentele luate corect şi la timp previn transmiterea infecţiei şi încetinesc evoluţia epidemia HIV / SIDA, în care toată lumea, inclusiv România, se află de la începuturile anilor 1980”, a declarat directorul executiv al organizaţiei Sens Pozitiv, Alina Dumitriu, citată într-un comunicat transmis 360medical.ro.
"Printre cele mai importante cauze ale acestor disfuncţionalităţi la nivel de sistem de sănătate se numără subfinanţarea Programului Naţional HIV/SIDA, birocraţia, comunicarea defectuoasă dintre instituţii, dar şi lipsa de voinţă şi interes din partea decidenţilor", a completat directorul organizaţiei.
În România sunt peste 17.000 de pacienţi cu HIV/SIDA, o afecţiune cronică de sănătate care, tratată corect şi la timp, duce la o speranţă de viaţă similară cu a persoanelor care nu au HIV.
Potrivit organizaţiei, în ultimii ani numărul de cazuri de infecţie cu HIV a crescut în ultimii ani, multe dintre ele fiind depistate în stadii târzii, precum SIDA, în care eficienţa tratamentului poate fi mai scăzută şi mai costisitoare.
În jur de 700 de cazuri noi sunt descoperite în fiecare an în România, majoritatea dintre acestea fiind în rândul persoanelor heterosexuale. Lipsa de informare, de educaţie şi stigma socială asociată HIV sunt principalele bariere în prevenirea şi în diagnosticarea infecţiei.
Sens Pozitiv desfăşoară un program de servicii sociale prin care pacienţii cu HIV/SIDA sunt ajutaţi să nu întrerupă tratamentul.
Prin intermediul programului Farmacia Ambulantă, Sens Pozitiv strânge donaţii din afara ţării sub formă de medicamente anti-HIV pe care le donează atât direct pacienţilor, cât şi spitalelor din România.
Marţi, guvernul a aprobat noua strategie naţională pentru controlul HIV/SIDA în România, pentru perioada 2022-2030, care propune realizarea şi finanţarea unor intervenţii pentru prevenirea transmiterii infecţiei la nivelul grupurilor prioritare. Pentru aplicarea strategiei, bugetul necesar estimat este de 1,2 miliarde lei în următorii trei ani.