Investigaţii imagistice avansate pentru depistarea afecţiunilor ginecologice, la SANADOR

Investigaţii imagistice avansate pentru depistarea afecţiunilor ginecologice, la SANADOR

Modalităţile imagistice secţionale, mult mai avansate decât radiologia convenţională, sunt utilizate astăzi frecvent pentru diagnosticarea afecţiunilor ginecologice benigne sau maligne. Astfel, ecografia, examinarea prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN), tomografia computerizată (CT) şi examenul PET-CT sunt considerate modalităţi avansate de evaluare pentru identificarea afecţiunilor benigne, dar şi pentru stadializarea, stabilirea tratamentului personalizat şi monitorizarea post-terapie a pacientelor cu tumori ginecologice maligne.

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii imagistice complete, de la ecografie transvaginală şi abdominală, până la investigaţii avansate - RMN, CT, PET-CT - efectuate cu aparatură de vârf, de medici bine pregătiţi, cu o cazuistică bogată la activ. De asemenea, Centrul Oncologic SANADOR asigură pacientelor cu afecţiuni ginecologice maligne toate procedurile necesare pentru un tratament ţintit, personalizat, multidisciplinar, cu monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, după încheierea terapiei.

Ecografia, prima investigaţie imagistică în evaluarea bolilor ginecologice

Ecografia este o investigaţie care se bazează pe ultrasunete, nu este dureroasă şi nici nu iradiază şi poate fi folosită pentru a identifica diferite afecţiuni ginecologice. Ecografia se poate realiza în orice cabinet medical dotat cu un ecograf performant şi poate fi repetată de câte ori este nevoie.

Ecografia ginecologică se poate realiza transabdominal sau transvaginal, ultima metodă oferind mai multe informaţii. Cu toate acestea, deşi ecografia este prima investigaţie imagistică folosită pentru depistarea bolilor ginecologice şi permite identificarea unei palete largi de afecţiuni, de la probleme de fertilitate, sarcini ectopice, fibroame uterine şi până la diverse tipuri de cancer, acurateţea acestei investigaţii depinde foarte mult de calificarea medicului, nu numai de aparat. De aceea, o pacientă ar trebui evaluată ecografic de un medic specializat în obstetrică-ginecologie, dar care are şi competenţă pentru efectuarea ecografiei.

În cazurile de infertilitate, ecografia ginecologică joacă un rol important. De pildă, o problemă frecvent întâlnită este aşa-numita impermeabilitate a trompelor uterine, care poate fi diagnosticată prin histerosalpingografie, procedură realizată sub ghidaj ecografic, care presupune injectarea unei substanţe de contrast în trompele uterine, pentru a verifica dacă există un blocaj. Metoda are rol diagnostic, dar poate avea şi efect de corectare, pentru că, de multe ori, când substanţa de contrast este împinsă sub presiune poate desfunda trompele, eliminând astfel problema.

În anumite situaţii, când ecografia nu poate oferi un diagnostic clar, pacientei i se vor recomanda şi alte investigaţii imagistice – tomografie computerizată sau examen RMN.

Examinarea RMN, investigaţia de vârf pentru afecţiunile ginecologice

Pentru a obţine informaţii mult mai precise, medicul ginecolog poate indica examinarea prin rezonanţă magnetică (RMN), o investigaţie neiradiantă şi non-invazivă, care poate identifica inclusiv leziuni foarte mici, de câţiva milimetri.

Marele beneficiu ale examinării RMN de pelvis constă în faptul că asigură o diferenţiere foarte bună între ţesuturi, iar folosirea substanţei de contrast aduce un plus de informaţii despre caracteristicile unei potenţiale leziuni, despre vascularizaţie, dar şi despre repere anatomice, cum este, de pildă, bazinul. Examinarea prin rezonanţă magnetică este utilă atât pentru detectarea afecţiunilor ginecologice benigne (chist ovarian, fibrom uterin, endometrioza), cât şi a celor maligne (cancer de col uterin, cancer endometrial sau cancer ovarian).

Pentru diagnosticarea endometriozei, examinarea RMN este utilă pentru că boala are o simptomatologie nespecifică – un ciclu menstrual prelungit poate să apară în cazul altor afecţiuni, ceea ce face ca endometrioza să fie greu de identificat clinic.

De asemenea, prin RMN se pot diagnostica diverse afecţiuni ale trompelor uterine ori chisturile funcţionale foarte mari. Examinarea prin rezonanţă magnetică a pelvisului poate face diferenţa cu mare precizie între o formaţiune benignă şi una malignă, de aceea este foarte utilă pentru diagnosticul precoce al diverselor tipuri de cancere ginecologice (cervical, endometrial şi ovarian).

Investigaţia poate identifica tumorile maligne aflate în stadii incipiente, atunci când cancerul este încă localizat, fără invazie loco-regională şi extensie la distanţă şi, în puls, poate evidenţia inclusiv leziunile precanceroase (in situ). Totuşi, diagnosticul de certitudine va fi stabilit prin biopsie, cu examinarea histopatologică ulterioară a materialului recoltat. Nu în ultimul rând, examinarea RMN este utilă şi în monitorizarea anumitor tipuri de cancere după terapie, cum este cazul pacientelor cu cancer de col uterin care au efectuat radioterapie.

Departamentul de Radiologie şi imagistică medicală SANADOR dispune de patru echipamente RMN de ultimă generaţie cu putere 3 Tesla, care asigură un timp de examinare redus faţă de aparatele convenţionale, imagini mai clare, de înaltă rezoluţie şi posibilitatea detalierii pe segmente, fără să fie necesară repoziţionarea pacientei.

Investigaţii imagistice pentru afecţiunile ginecologice maligne

În cazul unei afecţiuni ginecologice maligne, după ecografie şi examen RMN, pacienta poate primi recomandare şi pentru tomografie computerizată (CT) sau examinare PET-CT, investigaţii imagistice utile mai ales în stadializarea şi în completarea diagnosticului post RMN şi biopsie. În plus, pacientele care au trecut printr-o intervenţie chirurgicală, de pildă, o histerectomie cu anexectomie bilaterală, pentru tratamentul cancerului, vor avea nevoie de o monitorizare, care se poate face tot cu ajutorul CT sau PET-CT.

Astfel, tomografia computerizată se face după ce s-au efectuat alte investigaţii (ecografii, radiografie convenţională, examinare RMN) şi este de folos atât pentru completarea diagnosticului şi pentru stadializare, dar mai ales pentru urmărirea medicală pentru mai mult timp a pacientei, în funcţie de recomandarea medicului specialist. Examinarea este nedureroasă, neinvazivă, precisă şi rapidă.

PET-CT este o investigaţie non-invazivă hibridă, de medicină nucleară şi imagistică medicală avansată, superioară metodelor clasice, pentru că măsoară tumora, înainte şi după tratament, dar poate spune şi dacă, după finalizarea terapiei, mai există celule tumorale active, care se multiplică. Astfel, această investigaţie poate furniza informaţii precise despre felul în care o pacientă a răspuns la tratament, ceea ce este foarte important, dacă ţinem cont de faptul că două persoane pot răspunde foarte diferit la aceleaşi proceduri terapeutice. Prin urmare, această examinare are un rol important mai ales în monitorizarea evoluţiei pacientelor cu afecţiuni ginecologice maligne.

Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipament de ultimă generaţie PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecţiuni ginecologice pot beneficia de examinări imagistice efectuate cu aparatură de top: RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, CT 128 slice Siemens Somatom Definition Edge şi ecografe ultraperformante.

viewscnt