Afecţiunile tractului urinar pot surveni la orice vârstă şi se pot instala treptat, dar şi brusc, astfel că, la cel mai mic semnal de alarmă (senzaţia puternică şi persistentă de urinare, urină tulbure, cu striuri sangvinolente, usturimi sau dureri pelviene ori de spate), este indicată prezentarea neîntârziată la un consult de urologie.
Această specializare medicală vizează depistarea promptă şi tratarea adecvată a unei palete foarte largi de afecţiuni, de la banalele infecţii urinare, la adenomul de prostată sau litiaza renală (pietrele la rinichi), până la infertilitate masculină, disfuncţii erectile sau diferite tipuri de cancer, precum cancerul de prostată, cancerul renal, de vezică urinară, testicular sau penian.
Pentru diagnosticarea acestor afecţiuni, medicii urologi recomandă diferite analize şi investigaţii specifice, în funcţie de simptomele pacientului, de examenul clinic şi de factorii de risc. Sumarul de urină şi analizele de sânge sunt primii paşi în diagnosticarea şi screeningul diverselor afecţiunilor urologice. Urmează, dacă este necesar, teste imagistice, cum sunt ecografia reno-vezicală şi a prostatei, cistoscopia, urografia şi examinarea uro-CT şi uro-RMN, care pot identifica blocaje, tumori şi alte anomalii.
La Spitalul Clinic SANADOR, bolnavii beneficiază de servicii medicale complete de diagnostic şi tratament pentru afecţiunile urologice, pornind de la consultaţii efectuate de medici cu o vastă experienţă clinică, până la investigaţii avansate şi tratamente moderne, chirurgicale sau endourologice – cum este aşa-numita „chirurgie fără bisturiu”.
Investigaţii urologice de rutină
Investigaţiile urologice încep cu un simplu examen clinic, care include anamneza, pentru o mai bună înţelegere a stilului de viaţă al pacientului şi a istoricului său medical, şi continuă cu examinarea fizică a întregului tract urinar (rinichi, uretere, vezică urinară). În cazul bărbaţilor, examenul clinic se poate completa cu examinarea testiculelor şi penisului, finalizându-se cu tuşeul rectal, necesar pentru evaluarea prostatei.
De asemenea, medicii urologi mai pot recomanda şi analize de sânge, care pot include:
- hemoleucograma;
- testul pentru antigenul specific de prostată-PSA - pentru evaluarea prostatei;
- creatinina şi ureea - pentru evaluarea funcţiei renale;
- testosteronul - dozare hormonală necesară în cazul unei disfuncţii erectile.
La acestea se adaugă şi analize de urină - sumar de urină şi urocultură - folosite mai ales pentru a depista o infecţie urinară, dar şi un test citologic de urină, indicat pentru pacienţii cu antecedente sau suspiciune de cancer de vezică urinară. Analiza materialului seminal (spermograma) este indicată pentru bărbaţii care se luptă cu probleme de fertilitate.
La SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii şi investigaţii diagnostice avansate, efectuate de medici de elită, care includ un examen clinic, însoţit de o anamneză minuţioasă şi un tuşeu rectal, consultul fiind completat cu o ecografie pelvină, analize de laborator specifice şi proceduri imagistice avansate, în funcţie de indicaţie.
Urografie şi cistouretrografie micţională
Examinarea imagistică cel mai frecvent utilizată este ecografia reno-vezicală, capabilă să detecteze leziuni ale rinichilor, vezicii urinare, testiculelor sau prostatei. În mod similar, urologii folosesc şi scanări cu raze X, pentru obţinerea unor imagini de calitate şi, implicit, pentru un diagnostic precis.
Urografia este o tehnică radiologică utilizată pentru evaluarea rinichilor, ureterelor şi a vezicii urinare. Prin intermediul urografiei CT (Uro-CT) şi a urografiei prin rezonanţă magnetică (uro-RMN) este evaluat aparatul urinar atât din punct de vedere morfologic, cât funcţional. Tehnica uro-RMN are o serie de avantaje faţă de Uro-CT: este neiradiantă, deci poate fi folosită inclusiv la gravide şi la copii, dar şi la pacienţii care prezintă alergie la iod. În plus, această investigaţie are cea mai mare acurateţe în depistarea diverselor afecţiuni urologice.
Altă investigaţie importantă este cistouretrografia micţională - o investigaţie radiologică a tractului urinar prin care pot fi observate anomaliile uretrei şi vezicii urinare, inclusiv refluxul vezico-ureteral. Procedura se poate realiza atât la adulţi, cât şi la copii, fiind mai des solicitată la aceştia din urmă şi se efectuează prin umplerea vezicii urinare cu substanţă de contrast radioopacă, printr-un cateter, şi înregistrarea mai multor clişee radiologice cu vezica în diverse grade de umplere. Investigaţia oferă informaţii detaliate, necesare pentru a preveni deteriorarea funcţiei renale prin infecţii urinare repetate şi ajută la alegerea tratamentului optim: medicamentos sau chirurgical.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la urografie şi la cistouretrografie micţională în departamentul de Radiologie şi Imagistică Medicală, care dispune de echipamente de top, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, esenţială pentru stabilirea unui diagnostic rapid şi precis.
Cistoscopie, tomografie computerizată şi examen RMN
În funcţie de rezultatele obţinute prin ecografie sau radiografie, pot fi necesare şi alte teste imagistice. Pentru mai multe detalii, medicul urolog poate recomanda şi o tomografie computerizată sau o cistoscopie. Aceasta din urmă se face sub anestezie locală şi constă în introducerea prin uretră a unui mic instrument de formă tubulară (cistoscopul), prevăzut în vârf cu o cameră video, care înaintează spre vezica urinară, permiţându-le specialiştilor să identifice în timp real eventualele anomalii.
Modernizarea rapidă a tehnicilor imagistice, precum şi apariţia unor echipamente şi tehnologii de vârf au dus la posibilitatea diagnosticării unor boli foarte greu de depistat în stadiile incipiente. De pildă, în cazul cancerului de prostată, un foarte importat pas înainte a fost realizat cu ajutorul examenului RMN multiparametric de prostată, care se realizează cu aparate performante, cu putere 3 Tesla.
Investigaţia permite medicului să diferenţieze cancerele cu risc scăzut de cele agresive, iar rezultatul obţinut ghidează medicul în alegerea protocolului terapeutic adecvat. De asemenea, imaginile furnizate prin această investigaţie neiradiantă, nedureroasă şi foarte precisă pot fi folosite pentru fusion biopsy, biopsie prostatică avansată, prin care se combină imaginile RMN cu cele ecografice obţinute în timp real, pentru o acurateţe maximă a procedurii.
La Spitalul Clinic SANADOR, examinarea RMN multiparametric se realizează cu ajutorul echipamentului Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai puternic scanner al corpului uman aprobat pentru uz clinic, iar biopsiile ţintite (fusion biopsy) sunt efectuate cu ajutorul ecografului bk3000, care permite un diagnostic precis, evitându-se astfel necesitatea repuncţionării.