Nivelul de cunoştinţe al românilor privind rolul antibioticelor este mult mai scăzut faţă de media europeană. Aproape două treimi din populaţia României nu realizează că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor şi 22% spun că au luat antibiotice pentru răceală, potrivit unui sondaj Eurobarometru derulat în Uniunea Europeană. La prima ediţie a dezbaterii online Antibiotics 360, organizată de redacţia 360medical.ro, dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al Academiei Europene de Pediatrie (European Academy of Pediatrics -EAP), va vorbi despre beneficiile antibioticelor, dar şi despre efectele nedorite ale acestora.
Joi, 17 noiembrie, de la ora 18 va fi transmisă live pe siteul 360medical.ro, pe facebook şi pe youtube dezbaterea Antibiotics 360, eveniment care face parte din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii. Subiectul central al evenimentului este rezistenţa la antibiotice, o problemă tot mai gravă de sănătate publică în Europa, şi impactul acesteia asupra vieţilor oamenilor, sistemelor de sănătate şi mediului economic.
Conform unui sondaj Eurobarometru, derulat in 2016 în Uniunea Europeană, România are un nivel ridicat al consumului de antibiotice la nivelul populaţiei adulte. În schimb, nivelul de cunoaştere al riscului la care se expun indivizii prin consumul excesiv de antibiotice este redus în rândul românilor.
38% dintre respondenţii români au declarat că luaseră un antibiotic în ultimul an, comparativ cu media europeană, care era de 34%. Nivelul cunoştinţelor populaţiei din România cu privire la antibiotice este unul dintre cele mai scăzute din UE, alături de cel al bulgarilor, grecilor şi letonilor.
,,Cel mai mare beneficiu al antibioticelor este tocmai faptul că datorită lor învingem boala, acţionând asupra bacteriei rezolvăm infecţia. În ceea ce priveşte efectele negative, aş alege să menţionez două: reacţia anafilactică şi colita pseudomembranoasă produsă de Clostridium difficile”, a declarat dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru EAP.
La eveniment vor fi prezenţi experţi în domeniul antibioterapiei, în sănătate publică, invitaţi din sistemul medical şi farmaceutic, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi.
Dezbaterea se adresează publicului larg, iar accesul este gratuit. Dacă aveţi întrebări pentru dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru sau pentru ceilalţi invitaţi puteţi să le puneţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de Facebook 360medical.ro în timpul evenimentului.