În 2020, erau înregistraţi în România 100.000 de pacienţi cu cancer, cazuri noi, şi peste 50.000 de morţi. În acelaşi timp, potrivit statisticilor jumătate dintre cei nou diagnosticaţi nu supravieţuiesc, atrage atenţia Asociaţia Melanom România care, susţine că salvarea poate veni din partea inovaţiei şi tehnologiei şi că inteligenţa artificială este esenţială în depistarea timpurie a cancerului, inclusiv a melanomului.
Ţara noastră nu deţine, în prezent, un Registru Naţional de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice.
„Este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătăţii îşi fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi. Suntem, din păcate, ţara în care cei fără bani mor cu zile, iar diferenţe geografice şi socio-economice în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală întâlnim peste tot. În acelaşi timp, diferenţele dintre săraci şi bogaţi tind să devină mai mari.
Unul din cinci români trăiesc în mizerie. În aceste condiţii, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să beneficieze de un diagnostic timpuriu. Ne putem închipui de ce. Cheltuim cel mai puţin pe sănătate. Aceasta nu este o noutate, toată lumea o ştie. Dar ne permitem cheltuieli exagerate pentru servicii spitaliceşti rămase la un nivel jenant de scăzut. Nu am progresat nici în măsurile anticorupţie, suntem încă printre ţările cele mai corupte din UE şi acest lucru afectează direct sănătatea cetăţenilor noştri. Trebuie reglementat, nu putem continua la nesfârşit aşa.
Există însă şi speranţă. Miliarde de euro vor fi lansate la Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului Operaţional de Sănătate, Planului Naţional de Cancer şi Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De felul cum folosim aceşti bani depinde viitorul nostru. Ne punem speranţa în aceste programe pentru a aduce modificări cu impact asupra pacienţilor cu cancer,” a declarat Violeta Astratinei, preşedintele Asociaţiei Melanom România, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Melanom România, „Inovaţia în Melanom 2022 - Viaţa este un drept pentru toţi”.
Din ce în ce mai multe melanoame sunt depistate de medicii dermatologi. Statisticile arată că în prima jumătate a acestui acest an, au fost depistate aproape 570 de cazuri noi de cancere în Mureş, dintre care 5 de piele, din cele peste 300 active.
,,Judeţul Mureş are, la această dată, aproape 20.000 de cazuri oncologice, în creştere faţă de anii anteriori. Riscul de-a dezvolta un cancer de piele sau un melanom creşte de la an la an”, a declarat dr. Dalila Maier medic dermatolog din Târgu Mureş, potrivit Agenţiei de presă Rador.
Aproape săptămânal se depistează câte un caz nou de acest fel în judeţ, însă raportările DSP nu cuprind decât cazurile grave care intră în sistemul de oncologie şi operaţie sau paliaţie.
Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. ,,Unul din fiecare 3 cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidenţa a crescut dramatic în ultimii ani, la fel şi mortalitatea cauzată de acest tip de cancer”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, la evenimentul ,,Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenţie la diagnosticarea timpurie şi tratament”, organizat de asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX şi găzduit de platforma 360medical.ro.
Conform estimărilor, anual peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom. Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică. Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă şi aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa.
În opinia prof. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias ,,problema cancerului de piele poate fi învinsă, poate fi combătută cu atenţie la prevenţie şi la diagnosticul cât mai timpuriu”.
Proiecte de depistare a melanomului bazate pe inteligenţă artificială
Inteligenţa artificială poate fi folosită în depistarea timpurie a cancerului, dar implementarea ei rămâne sub semnul întrebării în România. Sunt două proiecte importante de utilizare a inteligenţei artificiale pentru depistarea precoce a melanomului şi a bolilor cronice.
„Instrumentul WARIFA va utiliza tehnologia de tip Inteligenţă Artificială, va face analiza datelor individuale şi big-data pentru a furniza utilizatorilor recomandări personalizate în vederea prevenirii cancerului de piele şi a dezvoltării complicaţiilor diabetului zaharat. Astfel, WARIFA poate ajuta la promovarea sănătăţii şi prevenţia bolilor cronice, contribuind la uşurarea poverii acestor boli asupra sistemelor de sănătate şi economice din ţările europene, inclusiv din România’’, a afirmat prof. dr. Ana Maria Forsea la evenimentul „Inovaţia în Melanom 2022 - Viaţa este un drept pentru toţi”.
Asociaţia Melanom România a devenit colaborator la proiectul European WARIFA. În afara acestuia, mai există un algoritm de inteligenţă artificială dezvoltat în România care poate ajuta medicii de familie să identifice pacienţii la risc de melanom. Acest instrument este capabil să compare mii de imagini cu melanom şi să identifice leziunile la risc cu o precizie de peste 90%.
„Progresele în infrastructură de calcul, dezvoltarea algoritmilor de inteligenţă artificială (AI), precum şi acumularea de seturi mari de date au propulsat în ultimii ani procesarea şi analiza imaginilor cu ajutorul inteligenţei artificiale. Domeniul dermatologiei a înregistrat, de asemenea, progrese în clasificarea fotografiilor cutanate, precum şi a imaginii dermatoscopice, cu performanţele AI care sunt la egalitate sau, uneori, chiar depăşesc specialiştii’’, a spus dr. George Tănăseanu de la AIMED care susţine că autorităţile nu au fost interesate de proiect şi că echipa sa este în căutare de finanţare.