Legătură între astmul bronşic la copii şi gătitul la plite pe gaz

Legătură între astmul bronşic la copii şi gătitul la plite pe gaz

Aproximativ 35% dintre bucătăriile americane au plite pe bază de gaz. O nouă cercetare arată că gătitul la plitele pe gaz are o legătură cu dezvoltarea astmului bronşic la copii.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor, afectând aproximativ 262 de milioane de oameni la nivel global şi provocând 455.000 de decese în 2019, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Plecând de la datele din cercetările anterioare, care au arătat că au niveluri mai ridicate de dioxid de azot au fost asociate cu rate mai mari de astm, noul studiu a scos la iveală că gătitul cu gaz în interior a fost asociat cu 12,7% din toate cazurile de astm bronşic din copilărie din Statele Unite.

Oamenii de ştiinţă  au comparat efectul acesta asupra sănătăţii cu cel al fumatului pasiv. Institutul de cercetare de mediu Rocky Mountain Institute (RMI) a condus studiul, care a fost publicat luna trecută în Jurnalul Internaţional de Cercetare a Mediului şi Sănătate Publică.

În urma studiului au fost lansate mai multe apeluri, inclusiv din partea secretarului american pentru Energie, Jennifer Granholm, ca americanii să folosească plite electrice şi cu inducţie.

Autorul principal al studiului, Talor Gruenwald a declarat că descoperirile sugerează că ,,aproximativ 650.000 de copii din SUA suferă de astm bronşic care altfel nu ar fi suferit, dacă nu ar fi fost expuşi la sobe cu gaz”.

Arătând un risc comparabil de astm din cauza fumatului pasiv, el a declarat pentru AFP că „folosirea unui aragaz este aproape ca şi cum ai avea un fumător care locuieşte în casa ta”.

Studiul a folosit aceeaşi metodă ca şi cercetarea din 2018, care a atribuit 12,3% din astmul copiilor din Australia plitelor pe gaz.

A folosit o meta-analiză din 2013 a 41 de studii anterioare pentru a determina riscul de astm bronşic pentru copiii din casele cu gaze şi a combinat aceste informaţii cu datele recensământului din 2019 din nouă state din SUA.

Asociaţia Americană de Gaz a criticat studiul, catalogându-l drept „un exerciţiu matematic bazat pe advocacy, care nu adaugă nicio ştiinţă nouă”, potrivit Medicalxpress.com.

Grupul american a declarat într-o declaraţie că „autorii studiului nu au efectuat măsurători sau teste bazate pe utilizarea aparatelor din viaţa reală, ratele de emisii sau expuneri”.

Studiul vine pe fondul cererilor tot mai mari din SUA pentru acţiuni cu privire la pericolele gătirii cu gaz.

„Putem şi trebuie să reparăm acest lucru”, a scris pe Twitter secretarul pentru Energie Granholm, ca răspuns la studiu, una din măsuri fiind aceea de-a oferi americanilor un acces mai mare la plite electrice şi cu inducţie.

Luna trecută, un comisar de la Comisia pentru Siguranţa Produselor de Consum din SUA a declarat că agenţia va emite o cerere oficială de informaţii cu privire la pericolele gătitului cu gaz.

Comisarul, Richard Trumka Jr, a spus într-un videoclip că „ar trebui să ţinem cont de posibilitatea unei interdicţii”. Douăzeci de senatori democraţi americani au semnat, luna trecută o scrisoare prin care cer agenţiei să ia măsuri în această problemă.

viewscnt