Legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer, în vigoare peste două luni

Legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer, în vigoare peste două luni

Legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer a fost promulgată de Klaus Iohannis şi va intra în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. ,,Legea dreptului de a fi uitat se înscrie în coordonatele Planului naţional de combatere a cancerului, subsecvent planului european în domeniu. După Franţa, Belgia, Luxemburg şi Ţările de Jos, iată că şi România a legiferat dreptul de a fi uitat al supravieţuitorului de cancer”, a scris Nicoleta Pauliuc, iniţiatoarea legii, pe pagina de socializare de pe facebook.

Decretul a fost semnat de preşedintele României pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 şi prevede declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, astfel că România devine prima ţară care prin lege are o astfel de zi. În plus, legea va avea un capitol nou Capitolul IV1 Dreptul de a fi uitat.

,,Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii dreptului de a fi uitat – o lege pe care am iniţiat-o şi care asigură accesul nediscriminatoriu al supravieţuitorilor de cancer la asigurări şi credite bancare. Mă bucur că am reuşit să rezolv încă o problemă pe care supravieţuitorii de cancer mi-au semnalat-o şi cred că, după ce au luptat şi au învins o boală dură, aceştia trebuie să aibă toate condiţiile pentru o viaţă de calitate, împlinită şi lipsită de inechităţi”, a scris senatoarea Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi supravieţuitoare a unui cancer.

 „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, arată legea.

Potrivit proiectului legislativ, „distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

Şi personalul medical are o obligaţie, potrivit legii, aceea de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele care vizează afecţiunea oncologică.

,,La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (...) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, prevede actul normativ.

Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

Referindu-se la instituirea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, senatoarea a precizat că aceasta este cea mai personală iniţiativă  legislativă pe care a avut-o.

,,S-a născut din sufletul meu, din speranţă, din iubire faţă de ceilalţi oameni care au trecut printr-o astfel de experienţă. A apărut şi din amintirea suferinţei prin care am trecut. Am văzut această lege ca o încheiere a unui cerc care a început în momentul diagnosticului pe care l-am primit. Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer este o zi a speranţei, a poveştilor de viaţă care inspiră, a capacităţii oamenilor care au trecut prin această suferinţă de a se deschide faţă de ceilalţi, de a se conecta, de a da frâu liber sentimentelor şi de a avea capacitatea să privească în urmă şi să spună: am supravieţuit, sunt mai puternic decât boala”, a mărturisit Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

În luna iunie 2022, redacţia 360medical.ro a organizat cea de-a doua ediţie a evenimentului Cancer Survivor360, o dezbatere online despre supravieţuirea cu cancer, în care au fost prezentate mai multe poveşti ale românilor care au învins cancerul, dar şi ale medicilor care i-au tratat. S-a vorbit şi despre această lege, dar şi despre problemele pe care le au pacienţii oncologici din România.

viewscnt