Managementul complicaţiilor hipertensiunii arteriale, la Spitalul Clinic SANADOR

Managementul complicaţiilor hipertensiunii arteriale, la Spitalul Clinic SANADOR

În majoritatea cazurilor, consecinţele hipertensiunii arteriale survin în timp, deoarece boala poate afecta silenţios organismul ani de zile, înainte ca simptomele să apară. Nedepistată la timp şi netratată corespunzător, hipertensiunea arterială poate provoca leziuni la nivelul inimii, vaselor de sânge, creierului, ochilor sau rinichilor, iar complicaţiile pot fi dintre cele mai severe, chiar ameninţătoare de viaţă, infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral fiind două dintre acestea. De aceea, pentru a preveni astfel de situaţii, este recomandat ca pacientul să nu neglijeze controalele de cardiologie periodice, chiar şi în absenţa simptomelor.

La SANADOR, pacienţii au acces la o gamă completă de servicii medicale pentru prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor cardiovasculare. Toate acestea sunt asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu multă experienţă, cu ajutorul unora dintre cele mai performante echipamente medicale. Pacienţii hipertensivi beneficiază la SANADOR de toate investigaţiile necesare pentru un diagnostic rapid şi precis - electrocardiogramă de repaus, teste funcţionale (ECG pe covor rulant, ecocardiografie de stres), monitorizare ambulatorie (Holter ECG), analize de sânge.

Ce leziuni poate produce hipertensiunea arterială la nivelul arterelor şi inimii?

Arterele sănătoase sunt flexibile, elastice, ceea ce face ca sângele să curgă liber prin ele, furnizând organelor şi ţesuturilor nutrienţi şi oxigen. O tensiune arterială crescută, va creşte treptat presiunea sângelui care curge prin artere, provocând în timp deteriorarea arterelor. Astfel, pereţii arteriali vor deveni mai puţin elastici, limitând fluxul de sânge în tot corpul. În plus, după un timp, presiunea constantă a sângelui care se deplasează printr-o arteră slăbită poate determina lărgirea unei secţiuni a peretelui acesteia şi formarea unei dilatări (anevrism), care se poate rupe şi poate provoca sângerări interne care pun viaţa în pericol. Anevrismele se pot forma în orice arteră, dar mai frecvent în aortă, cea mai mare arteră a corpului.

Hipertensiunea arterială poate duce inclusiv la boală arterială coronariană. Arterele îngustate şi deteriorate de hipertensiune fac ca alimentarea cu sânge a inimii să fie deficitară. Fluxul prea mic de sânge către inimă poate duce la dureri în piept (angină), ritm neregulat al inimii (aritmii) sau la infarct miocardic. De asemenea, hipertensiunea arterială forţează inima să depună mai mult efort pentru a pompa sângele în restul corpului. Aceasta determină îngroşarea (hipertrofierea) ventriculului stâng, ceea ce va creşte riscul de infarct miocardic, insuficienţă cardiacă şi moarte subită cardiacă.

Multe dintre aceste complicaţii necesită tratament chirurgical, fie prin chirurgie clasică, deschisă, fie minim invaziv. La Spitalul Clinic SANADOR, ori de câte ori este posibil, anevrismele de aortă se tratează minim invaziv, endovascular, în cadrul Laboratorului de Cateterism Cardiac, prin proceduri de tip EVAR (repararea endovasculară a anevrismului de aortă abdominală) şi TEVAR (tratamentul endovascular al anevrismului de aortă toracică). De asemenea, în cadrul Laboratorului de Aritmologie, sunt tratate cu succes toate tipurile de aritmii, cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7, echipament ultraperformant, ce oferă informaţii precise asupra cordului şi a funcţionalităţii acestuia.

Care sunt complicaţiile pe care le poate produce hipertensiunea la nivelul creierului?

Hipertensiunea arterială poate afecta creierul provocând atât un atac ischemic tranzitor (AIT), apărut prin întreruperea temporară a alimentării cu sânge a creierului, cât şi un accident vascular cerebral (AVC), ce apare atunci când creierul nu primeşte suficient oxigen şi nutrienţi, provocând moartea neuronilor.

Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privată din România în care pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) pot beneficia de tratament specific, prin tromboliză intravenoasă. Condiţia este ca pacientul să se prezinte la medic în fereastra terapeutică de 3-4,5 ore de la instalarea simptomelor, pentru a i se administra în mod eficient tratamentul - o perfuzie care conţine o substanţă ce dizolvă cheagul care blochează vasul. Pentru pacienţii cu AVC hemoragic, oprirea hemoragiei este esenţială, iar aceasta se poate face la SANADOR fie chirurgical, fie printr-o tehnică intervenţională, efectuată prin abord vascular, prin tehnica cateterismului, care implică implantarea unui dispozitiv denumit „coil”.

Alte complicaţii generate de hipertensiunea arterială la nivelul creierului sunt demenţa vasculară, în care arterele îngustate sau blocate pot limita fluxul de sânge către creier, şi deficitul cognitiv minor, care constituie o etapă de tranziţie între tulburările de înţelegere şi memorie ce apar, în general, odată cu înaintarea în vârstă şi dezvoltarea unor probleme mai grave cauzate de demenţă. În plus, există studii care au demonstrat că hipertensiunea arterială poate duce la deficienţe cognitive uşoare, afectând în principal capacitatea de a gândi, de a memora şi de a învăţa a unui individ.

Care sunt complicaţiile pe care le poate produce hipertensiunea la nivelul rinichilor?

Rinichii filtrează excesul de lichid şi toxinele din sânge, prin urmare afectarea vaselor de sânge se reflectă şi asupra bunei funcţionări a acestora. Mai exact, hipertensiunea arterială poate deteriora atât vasele de sânge din rinichi, cât şi pe cele care duc la aceştia. În plus, prezenţa unei afecţiuni asociate, cum este diabetul zaharat, poate face ca situaţia să devină şi mai gravă. La acest nivel, hipertensiunea arterială produce glomeruloscleroză (vasele de sânge de la nivelul rinichilor se îngustează şi slăbesc), care evoluează spre insuficienţă renală cronică.

Pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor au acces la SANADOR la consulturi de specialitate, precum şi la o paletă completă de investigaţii – ecografie abdominală, citoscopie, urografie, uro-CT şi analize de laborator specifice, inclusiv la tratament personalizat. În cazul bolnavilor cu indicaţie pentru dializă, SANADOR are în dotare aparatură performantă, de top, concepută pentru efectuarea procedurilor de dializă şi hemodiafiltrare. În caz de urgenţă, până la stabilizarea pacientului, dializa poate fi realizată în Departamentul de Nefrologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Care sunt complicaţiile pe care le poate produce hipertensiunea la nivelul ochilor?

Hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, şi deteriorarea vaselor de sânge mici şi delicate care furnizează sânge la nivel ocular. Îngroşarea, îngustarea şi ruperea vaselor de sânge de la nivelul ochilor pot avea consecinţe majore. Lezarea vaselor de sânge din retină provoacă retinopatie, o afecţiune care se poate manifesta prin vedere înceţoşată şi chiar pierderea completă a acesteia, dacă nu se intervine din timp. Asocierea unui diabet zaharat la hipertensiunea arterială nu face decât să crească riscul de retinopatie. Coroidopatia sau acumularea de lichid sub retină este o altă consecinţă, caracterizată prin distorsionarea vederii sau, în unele cazuri, prin apariţia unor mici cicatrici care afectează vederea. De asemenea, un flux sanguin care nu este optim poate afecta nervul optic, generând sângerare intraoculară şi chiar pierderea vederii. De aceea, controalele periodice de specialitate nu trebuie neglijate, mai ales atunci când există semne şi simptome.

În cadrul Departamentului de Oftalmologie din Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu afecţiuni oculare pot beneficia de metode şi tehnici de diagnostic şi tratament moderne, pentru o paletă largă de boli ale ochilor, inclusiv pentru urgenţele oftalmologice.

Când devine hipertensiunea arterială o urgenţă majoră?

Hipertensiunea arterială este o afecţiune cronică, care afectează în timp buna funcţionare a organismului. Uneori, însă, tensiunea arterială creşte atât de repede, încât devine o urgenţă medicală care necesită tratament imediat, adesea cu spitalizare. În aceste situaţii, hipertensiunea arterială poate provoca: orbire, dureri în piept, complicaţii în timpul sarcinii (preeclampsie sau eclampsie), infarct miocardic, pierderea memoriei, modificări de personalitate, probleme de concentrare, iritabilitate sau pierderea progresivă a conştienţei, leziuni severe ale arterei principale a corpului (disecţie aortică), accident vascular cerebral, o bruscă afectare a inimii, ceea ce determină formarea unei rezerve de lichid în plămâni, ducând la dificultăţi de respiraţie (edem pulmonar), ori pierderea bruscă a funcţiei renale.

În cazurile foarte grave, pacienţii care au nevoie de tratament prin cardiologie intervenţională sau chirurgie cardiovasculară pot beneficia de cele mai moderne tratamente în cadrul Centrului de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR.

viewscnt