Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate, ocupând primul loc în clasamentul celor mai frecvente tipuri de cancer în populaţia generală din România, înaintea celui de plămân şi de sân. Deşi poate apărea la orice vârstă, acest tip de cancer este mai frecvent la adulţii cu vârstă mai înaintată. Punctul de plecare al cancerului colorectal îl constituie apariţia unor polipi în interiorul colonului, la început de mici dimensiuni şi fără aspect malign. Cu timpul, însă, dacă nu sunt diagnosticaţi şi trataţi corespunzător, aceşti polipi colonici cresc în dimensiuni, îşi schimbă structura, dezvoltându-se astfel cancerul de colon.
Pentru că polipii de mici dimensiuni nu produc, de obicei, simptome, sunt recomandate controale de gastroenterologie periodice, dar şi efectuarea testelor de screening, cu rol important în prevenirea apariţiei cancerului de colon, prin identificarea şi îndepărtarea polipilor cu potenţial malign. Totodată, în acest fel, dacă polipii colonici au suferit modificări, cancerul de colon poate fi diagnosticat din timp şi tratat corespunzător. Cea mai eficientă şi la îndemână metodă de screening şi diagnostic pentru acest tip de cancer este colonoscopia.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la o gamă complexă de investigaţii moderne şi integrate pentru diagnosticarea diferitelor afecţiuni gastroenterologice, inclusiv a cancerului colorectal, precum şi la metode de tratament moderne, asigurate de medici cu o vastă experienţă cu ajutorul unor echipamente medicale şi tehnologii de ultimă generaţie.
Colonoscopia, „standard de aur” în diagnosticarea precoce a cancerului colorectal
Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o metodă sigură şi eficientă utilizată în mod frecvent de medicii gastroenterologi atât în scop diagnostic, cât şi terapeutic. De altfel, este „standardul de aur” în diagnosticarea precoce a cancerului colorectal.
Pe lângă vizualizarea colonului, în timpul acestei proceduri medicul poate opta pentru excizarea polipilor existenţi şi pentru prelevarea unor mici fragmente de ţesut (biopsie), care vor fi trimise, ulterior, în laboratorul de anatomie patologică, spre a fi examinate.
Pacienţii care au indicaţie pentru efectuarea unei colonoscopii pot realiza această investigaţie, în condiţii de maximă siguranţă, în Laboratorul de endoscopie digestivă din Spitalul Clinic SANADOR, cu aparatură de ultimă generaţie. Pentru un confort sporit, pacienţii pot opta pentru efectuarea colonoscopiei cu sedare profundă, asigurată de un medic anestezist dedicat.
Tratamentul multimodal al cancerului colorectal
Odată ce diagnosticul de cancer de colon a fost stabilit, se trece la stabilirea planului terapeutic. Tratamentul cancerului de colon este unul multimodal şi poate include chirurgia, radioterapia, chimioterapia sau o combinaţie între acestea, în funcţie de situaţie, sau imunoterapia.
La SANADOR, pacienţii au acces la tratament chirurgical oncologic personalizat, corect, realizat în condiţii de maximă siguranţă, de echipe medicale foarte bine pregătite, cu vastă experienţă şi rezultate remarcabile. Succesul intervenţiilor este susţinut şi de aparatura medicală ultraperformantă, de ultimă generaţie, cu care este dotată Secţia de Chirurgie din Spitalul Clinic SANADOR.
Tratamentul chirurgical al cancerului de colon, atât cel clasic cât şi cel minim invaziv (laparoscopic sau robotic), urmăreşte rezecţia formaţiunii tumorale şi, în funcţie de stadiul bolii, a structurilor anatomice afectate. De asemenea, prin tratament chirurgical pot fi rezolvate unele complicaţii generate de tumoră, precum blocajul sau ocluzia intestinală, durerea severă sau sângerarea abundentă.
În funcţie de stadiul în care a fost diagnosticat cancerul de colon, există mai multe opţiuni de tratament chirurgical: polipectomie, rezecţie endoscopică a mucoasei şi chirurgie minim invazivă atunci când formaţiunile tumorale nu pot fi scoase în timpul colonoscopiei – pentru stadiile incipiente, precum şi colectomie parţială sau extinsă, care necesită montarea unei colostome, alături de rezecţia ganglionară – pentru stadiile avansate.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii oncologici, inclusiv cei diagnosticaţi cu cancer colorectal, au acces la tratamente moderne, prin tehnici şi proceduri chirurgicale avansate, efectuate de medici cu stagii de pregătire în centre internaţionale de referinţă. Experienţa acestora este dublată de dotările de ultimă generaţie existente la SANADOR – echipamentul robotic da Vinci Xi (pentru chirurgia robotică) şi sisteme 3D şi 4K (pentru chirurgia laparoscopică), care contribuie semnificativ la obţinerea unor rezultate remarcabile. Iar ori de câte ori este posibil, intervenţiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, cu respectarea limitelor de siguranţă oncologică.
Rolul radioterapiei şi chimioterapiei în cancerul colorectal
Tratamentul oncologic poate însoţi pe cel chirurgical, în funcţie de situaţie acesta efectuându-se înainte sau după intervenţia chirurgicală. Radioterapia poate fi utilizată înainte de operaţie atunci când tumora este foarte voluminoasă, pentru a distruge celulele canceroase şi a micşora formaţiunea tumorală în vederea îndepărtării chirurgicale ulterioare mult mai uşoare a cancerului. Atunci când intervenţia chirurgicală nu este posibilă, radioterapia este utilizată doar pentru ameliorarea simptomelor. În unele cazuri, poate fi asociată cu chimioterapia.
Tratamentul chimioterapic este indicat, de regulă, după intervenţia chirurgicală, pentru distrugerea posibilelor celule canceroase rămase în urma operaţiei şi pentru prevenirea recidivelor. Însă, poate fi utilizat, la fel ca radioterapia, şi înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a micşora tumora şi a obţine ulterior un rezultat chirurgical mult mai bun. Dacă nu există indicaţie pentru tratament chirurgical sau apare o extindere şi la alte organe, chimioterapia este o opţiune pentru ameliorarea simptomatologiei.
Pacienţii oncologici care optează să se trateze la SANADOR au acces la echipamente de radioterapie ultraperformante – două acceleratoare liniare de ultimă generaţie TrueBeam şi TrueBeam STX High Definition de la Varian, pentru radioterapia externă, în Centrul Oncologic SANADOR. Acestea au o precizie crescută a iradierii, cu efecte adverse minime asupra ţesuturilor sănătoase, datorită dozelor mici de radiaţii utilizate. Pentru iradierea internă, brahiterapia utilizează o doză mare de radiaţii, însă ţintit şi într-un timp scurt, astfel încât iradierea ţesuturilor sănătoase din apropierea tumorii este limitată. Acest lucru este posbil datorită echipamentului Varian GammaMedPlus iX, de ultimă generaţie.
De asemenea, Centrul Oncologic SANADOR dispune de un compartiment special creat pentru realizarea şedinţelor de chimioterapie, în regim de spitalizare de zi, venind astfel în sprijinul pacienţilor oncologici care au nevoie de tratament chimioterapic.
Rolul comisiei oncologice multidisciplinare în cancerul colorectal
Cea mai bună decizie de tratament pentru pacientul cu cancer colorectal este luată în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ţinându-se cont de toate particularităţile cazului, de localizarea şi stadiul afecţiunii. În cancerul colorectal, Tumor Board-ul este format dintr-un oncolog, chirurg, radioterapeut, imagist şi gastroenterolog. Specialiştii dezbat cazul, discută toate variantele de tratament şi, împreună, decid care este varianta optimă pentru pacient. La SANADOR, pacienţii oncologici beneficiază de evaluare în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare, realizată pe baza celor mai recente ghiduri şi protocoale terapeutice. Totodată, pacienţii pot opta şi pentru second opinion.