Patologia oncologică, odată diagnosticată, antrenează pacientul într-o luptă de lungă durată, ce poate dura ani de zile. În prezent, gestionarea bolilor canceroase şi, în particular, a pacienţilor oncologici implică stabilirea unei serii de terapii şi investigaţii oncologice complexe, ca parte a unui plan de tratament şi de îngrijire personalizat, adaptat nevoilor şi particularităţilor fiecărui caz în parte. Pentru reuşita tratamentelor oncologice şi pentru a obţine şanse mai mari de supravieţuire, bolnavii oncologici au nevoie atât de acces la centre performante, care oferă servicii medicale integrate, precum şi de sprijinul necondiţionat al familiei.
Centrul Oncologic SANADOR oferă bolnavilor de cancer tratamente oncologice multimodale individualizate cu ajutorul expertizei unei echipe medicale competente compusă din medici cu diferite specialităţi: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi alte specialităţi, în funcţie de fiecare caz în parte.
Rolul oncologiei medicale
Specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul integrat al cancerului de orice fel este oncologia medicală. Aceasta studiază apariţia şi dezvoltarea neoplaziilor, diagnostichează şi urmăreşte îndeaproape tratamentul tuturor tipurilor de cancer şi joacă un rol pivotal în managementul pacientului oncologic. Cel mai adesea, medicii oncologi gestionează simptomatologia şi complicaţiile specifice bolilor canceroase cu ajutorul tratamentelor medicamentoase, care au cunoscut un progres cu adevărat remarcabil.
În prezent, medicii oncologi utilizează cu succes chimioterapia, hormonoterapia şi imunoterapia în scop curativ sau suportiv, pentru a ameliora simptomele şi pentru a minimiza complicaţiile patologiei canceroase. În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, întreaga echipă medicală este implicată în studierea, înţelegerea şi explorarea mecanismelor de acţiune a tratamentelor oncologice inovatoare.
Tratamente oncologice consacrate
Chimioterapia este tratamentul medicamentos care blochează dezvoltarea şi înmulţirea haotică, necontrolată a celulelor canceroase, fiind utilizată în mai toate tipurile de cancer, în funcţie de tipul, particularităţile moleculare şi stadiul celular. Substanţele chimioterapice ţintesc specific celulele tumorale prin diferite mecanisme de acţiune, oprind evoluţia acestora. În prezent, există numeroase chimioterapice pentru patologia oncologică, iar gama de medicamente se extinde anual cu substanţe noi sau molecule specifice care să ofere mai multă eficienţă şi efecte adverse mai puţine.
Hormonoterapia este un subtip de chimioterapie utilizată în tratamentul cancerelor hormono-sensibile. Anumite tumori maligne, precum cancerul de sân, evoluează rapid şi alarmant datorită stimulării hormonale. Substanţele chimice utilizate în hormonoterapie împiedică producţia unui anumit hormon, pentru a bloca evoluţia celulelor tumorale, împiedicând metastazarea acestora, care astfel pot fi distruse mai uşor cu ajutorul altor terapii oncologice.
Imunoterapia este un tratament oncologic care are ca scop principal stimularea sistemului imunitar pentru a lupta activ împotriva celulelor canceroase. Imunoterapicele ajută organismul să recunoască celulele tumorale patologice şi să producă ţintit anticorpi pentru le distruge sau pentru a le limita capacitatea de a disemina. De cele mai multe ori, imunoterapia este folosită complementar chimioterapiei, radioterapiei sau chirurgiei.
Oncologia intervenţională
Tratamentele moderne de oncologie se efectuează cu ajutorul radiologiei intervenţionale, sub ghidaj imagistic performant şi prin metode minim invazive. Procedeele de oncologie intervenţională se aplică ţintit şi în concentraţie mare direct la nivelul tumorilor, pentru a reduce toxicitatea la nivelul ţesuturilor sănătoase şi a organelor învecinate. Comparativ cu chimioterapia sistemică convenţională, tratamentele intervenţionale maximizează efectele substanţei chimioterapice şi oferă reacţii adverse mult mai reduse, spre beneficiul pacientului.
Spitalul Clinic SANADOR este atestat internaţional ca primul centru de excelenţă în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală şi de Sud-Est.
Tratamentul multimodal al cancerului
Aplicarea terapiei multimodale înseamnă combinarea chimioterapiei, radioterapiei şi a chirurgiei oncologice seriat sau în paralel, pentru a obţine cele mai mari şanse de vindecare şi supravieţuire, iar unicitatea fiecărui caz este confirmată prin modalitatea în care boala canceroasă răspunde la tratament.
În prezent, protocoalele pentru tratament oncologic recomandă stabilirea secvenţei de proceduri şi terapii oncologice în funcţie de particularităţile pacientului, mai exact în funcţie de stadiul de dezvoltare a neoplaziei şi în funcţie de genotipul molecular celular. Standardele terapeutice ale tratamentului oncologic sunt stabilite în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare. Medici din toate specialităţile implicate se întâlnesc regulat pentru a stabili strategia de tratament şi pentru a adapta numărul şi tipul terapiilor la evoluţia, răspunsul şi particularităţile clinice şi biologice specifice fiecărui pacient în parte.
La Centrul Oncologic SANADOR, comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) utilizează informaţii complexe din ghiduri internaţionale şi rezultatele investigaţiilor realizate în scop diagnostic şi pentru stadializarea bolii, pentru a alcătui un plan terapeutic de succes, adaptat nevoilor fiecărui pacient oncologic în parte.
Managementul integrat al pacientului oncologic
Centrul Oncologic SANADOR asigură asistenţă medicală de elită şi tratamente oncologice moderne, adaptate celor mai noi ghiduri terapeutice europene şi americane. Echipamentele ultraperformante disponibile la SANADOR permit medicilor verificarea constantă, de precizie, a evoluţiei neoplaziei, a răspunsului la tratament, precum şi adaptarea planului terapeutic în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. La Centrul Oncologic SANADOR se lucrează în echipă, într-un mediu prietenos, pentru a oferi siguranţă şi pentru a îmbunătăţi experienţa pacientului în lupta împotriva cancerului.