Mărturisirea unui campion balcanic la escaladă la Rare Disease 360: ,,Afecţiunea autoimună de care sufăr m-a făcut să îmi îndrept atenţia către cei cu cele mai mari nevoi”

Mărturisirea unui campion balcanic la escaladă la Rare Disease 360: ,,Afecţiunea autoimună de care sufăr m-a făcut să îmi îndrept atenţia către cei cu cele mai mari nevoi”

Claudiu Miu, fost campion multinaţional şi balcanic la escaladă, fondatorul Asociaţiei Climb Again şi coordonatorul lotului naţional de paraclimbing, a construit un Centru de terapie prin escaladă pentru copii şi tineri cu dizabilităţi din România. Este primul centru indoor de acest gen din Europa şi ideea i-a venit după ce s-a confruntat cu o boală autoimună. ,,La sala de escaladă vin copii şi tineri cu dizabilităţi cărora eu nu le dădeam nicio şansă să practice vreo activitate sportivă, cu atât mai mult să ajungă să se caţere pe pereţi”, a mărturisit Claudiu Miu, în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterii online Rare Diseases360, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces. Politici. Terapii.

Aproximativ 200 de copii cu tulburări vizuale, auditive, motorii sau ale spectrului autist au beneficiat de programele Centrului.

,,Climb Again a început acum 8 ani de zile, pornind de la experienţa mea personală. Eu sunt cu afecţiune autoimună şi de aici motivaţia mea de a ajuta copiii şi tinerii cu nevoi speciale, cu dizabilităţi. Afecţiunea autoimună m-a făcut să îmi îndrept atenţia către cei cu cele mai mari nevoi. Eu am fost sportiv de performanţă, am practicat escalada mulţi ani şi din cauza bolii a trebuit să renunţ la tot. Sigur, sunt un norocos, pentru că am un tratament şi sunt foarte norocos pentru ce fac zi de zi şi pentru ce învăţ zi de zi de la copiii şi tinerii cu diverse dizabilităţi”, a mărturisit campionul care a subliniat cât de importantă este activitatea sportivă terapeutică, pentru cei cu dizabilităţi.

La Clubul Climb Again, la sala de escaladă şi aventură, vin copii şi tineri în scaun rulant, vin copii şi tineri nevăzători, cu deficienţe de auz, cu amputaţii şi practică din joacă şi din plăcrere căţărarea.

,,Deşi pare foarte greu de crezut cum cineva în scaun rulant se poate căţăra, ei bine da, se poate căţăra cu sprijin, se poate căţăra cu mâinile. Avem acele mânere, acele prize şi ei se caţără şi au dorinţa să se caţere, să-şi folosească muşchii, să iasă din starea lor şi sunt atraşi, sigur, de culorile din jur, de atmosfera de joc, de aventură, pentru că avem un parc de aventură pentru cei cu dizabilităţi, adaptat pentru ei. Avem o tiroliană şi indiferent de cât de gravă e afecţiunea, găsim acea modalitate de a-i susţine, de a-i face să capete încredere în forţele proprii, să prindă curaj, să-şi folosească musculatura, să plece veseli şi să-şi dorească să revină, şi pentru foarte mulţi dintre ei a devenit principalul motiv de a ieşi din casă”, a povestit Claudiu Miu în cadrul dezbaterii.

Anul acesta, clubul care are două centre Climb Again, unul în Bucureşti, unul în Iaşi, are 50 de locuri disponibile pentru copiii care suferă de afecţiuni neuromotorii şi care astfel pot avea şansa să facă terapie gratuit.

,,Pentru mulţi din aceşti copii şi tineri cu diverse afecţiuni, inclusiv neurologice, care abia se ţin pe picioare sau care nu se pot deplasa pe picioarele lor, devine pasiune şi-şi doresc să practice constant la antrenamente ori sesiuni terapeutice cum le numesc ei. Încep să devină antrenamente săptămânale şi-şi doresc să practice mai mult, să descopere mai mult şi chiar îşi doresc să participe la competiţii, la concursuri. Îşi doresc să fie integraţi în comunitatea noastră de sportivi cu nevoi speciale şi, sigur, mergem la competiţii an de an cu cei care îşi doresc asta. Printre ei sunt mulţi care câştigă medalii. Avem printre cei mai buni sportivi cu dizabilităţi din lume la escaladă”, a spus Claudiu Miu.

Fondatorul Asociaţiei Climb Again şi coordonatorul Lotului Naţional de Paraclimbing a anunţat la Rare Disease 360 că în această vară va inaugura Centrul sportiv şi terapeutic de la munte pentru copiii şi tineri cu nevoi speciale, care astfel vor avea parte de activităţi în natură, având în vedere că unii dintre ei îndrăgesc ieşitul în natură şi urcatul munţilor.

,,Chiar sunt sportivi cu dizabilităţi care merg pe cei mai înalţi munţi din lume”, a precizat fostul campion multinaţional şi balcanic la escaladă, referindu-se la Răzvan Nedu şi Alex Benchea, ambii nevăzători, sportivi Climb Again, membrii ai Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi ai programelor de terapie Climb Again, care au reuşit să escaladeze cel mai înalt vârf din America de Sud – Aconcagua (6.960m).

La aceeaşi dezbatere au mai participat şi alţi invitaţi. Puteţi citi şi:

Dr. Eugenia Roza, medic neurolog pediatru: Ne-ar ajuta ca centrele de expertiză în bolile rare să aibă personalitate juridică

Prof. dr. Ruxandra Jurcuţ: Finanţarea testării genetice pentru pacienţi bine selectaţi, un mare pas înainte

viewscnt