În cercetarea cancerului, se ştie de multă vreme că acidul lactic (lactatul), este produs în cantităţi mari de celulele canceroase şi că acesta perturbă apărarea organismului împotriva tumorilor, dar până acum cercetătorii nu ştiau exact care este mecanismul care face posibil acest lucru. Un grup de cercetători belgieni de la Vrije Universiteit Brussel şi Institutul Flamand de Biotehnologie (VIB) au aflat răspunsul. Constatările lor au fost publicate vineri în Cell Reports.
„Am descoperit că macrofagele, un anumit tip de celule imune, folosesc acidul lactic ca sursă de energie. Macrofagele sunt prezente în număr mare în tumori, dar sunt păcălite de acestea pentru a le ajuta să crească. Macrofagele se menţin în viaţă cu acidul lactic produs de celulele canceroase, şi, în cele din urmă, se dezvoltă în celule care promovează tumorile. Sub influenţa acidului lactic, macrofagele paralizează alte celule imune ucigaşe, care pot recunoaşte şi distruge celulele canceroase, şi ajută în acest fel la slăbirea imunităţii tumorale“, spune prof. Jo Van Ginderachter, imunolog şi cercetător în domeniul cancerului la VUB.
Astfel, macrofagele contribuie în cele din urmă la rezistenţa tumorilor la imunoterapie.
„Această prezenţă puternică a acidului lactic în tumori poate avea consecinţe pentru imunoterapie. În imunoterapie, propriile celule imune ucigaşe din organism sunt declanşate pentru a ataca în mod optim celulele canceroase. Deşi această terapie este foarte promiţătoare şi funcţionează foarte bine pentru cancerul de piele şi este din ce în ce mai utilizată pentru cancerul pulmonar, de exemplu, realitatea arată că doar o numită proporţie de pacienţi răspund favorabil la această terapie. Probabil, unul dintre motive este acela că macrofagele se hrănesc cu acidul lactic din tumoră şi, prin urmare, opresc celulele imune ucigaşe pe care dorim să le stimulăm prin imunoterapie. Aşadar, trebuie să fim capabili să suprimăm celulele care perturbă imunitatea, cum ar fi macrofagele, şi să creştem în continuare succesul imunoterapiei“, spune prof. Van Ginderachter.
Este important să ne uităm la modul în care am putea reduce formarea acidul lactic în tumori, mai spune Van Ginderachter, care subliniază că acidul lactic apare în cantităţi mari în multe tipuri diferite de tumori.
„Celulele canceroase produc de obicei o mulţime de acid lactic. În tumori există regiuni cu o concentraţie foarte scăzută de oxigen, în care acidul lactic poate fi obţinut la niveluri şi mai ridicate. Am putea încerca să prevenim producerea de acid lactic în tumori. Aceasta este o strategie care este deja cercetată în studii clinice de primă fază. Cu toate acestea, tocmai pentru că ştim că, pe lângă celulele canceroase, multe alte celule din tumoră produc acid lactic, rămâne de văzut dacă aceste strategii vor fi suficiente pentru a reduce lactatul într-o asemenea măsură încât efectul său asupra macrofagelor care susţin tumora să fie anulat. Pe de altă parte, putem încerca neutralizarea acidului lactic, de exemplu, prin administrarea unei soluţii tampon. Cercetări preliminare în acest sen sunt, de asemenea, în curs de desfăşurare. O altă opţiune ar fi utilizarea substanţelor chimice pentru a împiedica macrofagele să se hrănească cu acid lactic. Este important ca o astfel de substanţă să nu fie toxică, şi să atace ţintit tumora. În laboratorul nostru se efectuează cercetări cu privire la aceste probleme, astfel încât viitoarele medicamente să poată fi livrate direct tumorii sau macrofagelor, pentru a evita efectele secundare“, a concluzionat prof. Van Ginderachter.