Medic şef al unui spital de stat din Turcia: ,,România, norocoasă pentru că oferim preţuri mai mici decât altor ţări”

Medic şef al unui spital de stat din Turcia: ,,România, norocoasă pentru că oferim preţuri mai mici decât altor ţări”

În Turcia sunt 14 spitale orăşeneşti de stat care îşi aşteaptă pacienţii străini. Spitalul Tekirdag City Hospital din Turcia, unul dintre cele mai mici spitale orăşeneşti, cu o capacitate de 605 paturi, a fost finalizat anul trecut şi are deja peste 600 de pacienţi străini. ,,România este norocoasă pentru că noi oferim preţuri mai mici decât altor ţări, pentru că suntem mai aproape”, explică dr. L Cagatay Onar, chirurg cardiovascular şi medic şef al unui spital de stat din Turcia.

Spitalul din oraşul turcesc Tekirdag a fost dat în funcţiune anul trecut, fiind o investiţie gigantică realizată pe o suprafaţă de 158 de mii de metri pătraţi. Spitalul are vedere la mare, servicii de cazare similare celor din hoteluri şi îşi propune să transforme oraşul într-un centru de turism medical.

Spitalul efectuează în cele 18 săli de operaţie peste 100 de intervenţii chirurgicale cu anestezie generală pe zi, 20 de angiografii şi angioplastii şi deserveşte  mai mult de 5000 de pacienţi pe zi.

,,În ultimii ani guvernul turc a încercat să construiască spitale mari orăşeneşti, pe modelul celor din Canada şi Irlanda de Nord, din Marea Britanie, spitale în care se fac operaţii complicate, dar conceptul este un puţin diferit faţă de ceea ce există în aceste state. Practic, am adaptat la modelul turcesc”, a precizat dr. L Cagatay Onar, chirurg cardiovascular şi medic şef al spitalului de stat Tekirdag City Hospital, în cadrul evenimentului Thrace Medical Tourism Event organizat de Med Tourist Advisor, de Agenţia de dezvoltare a regiunii Trakya cu sprijinul Ministerului de Comerţ al Turciei.

Medicul şef al spitalului a spus că pentru anumite servicii cum ar fi cele hoteliere, de curăţătorie, de securitate, sterilizare a apelat la companii private, servicii pe care le observă şi le controlează.

În ceea ce priveşte serviciile medicale, personalul medical oferă o paletă largă, în special în specialităţile: chirurgie cardiovasculară, chirurgie oncologică, ginecologie oncologică. Tot aici se fac şi operaţii mari, dificile, având în vedere că unitatea sanitară deserveşte o mare parte a populaţiei din Trakya (o regiune a Turciei).

Referitor la pacienţii străini care au venit la acest spital în decursul acestui an, aceştia au fost din Irak, Libia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Macedonia, Uzbekistan. Numai luna aceasta au apelat la serviciile spitalului Tekirdag City Hospital din Turcia în jur de 40 de pacienţi străini.

,,Românii au venit la noi pentru tratarea cancerului, pentru chirurgie urologică, pentru cardiologie şi chirurgie cardiovasculară. Anul acesta din România au venit 21 de pacienţi, atât pentru imagistică şi cât şi pentru tratament”, a mai afirmat medicul şef.

Guvernul turc a stabilit o listă de preţuri pentru serviciile medicale ale unităţilor sanitare, unităţi care lucrează cu personal acreditat să se ocupe de pacienţii străini.

Citiţi Medic din Turcia: Peste 80 la sută din populaţie este vaccinată împotriva Covid-19. Antivacciniştii nu au voie să apară în presă

viewscnt