Medici, politicieni şi asociaţii din Franţa cer înfiinţarea unui grup de experţi care să monitorizeze efectele substanţelor chimice asupra sănătăţii

Medici, politicieni şi asociaţii din Franţa cer înfiinţarea unui grup de experţi care să monitorizeze efectele substanţelor chimice asupra sănătăţii

Medici, politicieni şi membri ai asociaţiilor de mediu din Franţa au solicitat, într-un articol publicat vineri în cotidianul Le Monde, înfiinţarea unui „GIEC al poluării chimice", un echivalent al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei, pentru a îmbunătăţi cunoştinţele despre efectele substanţelor chimice asupra sănătăţii.

Fără a nega „progresele considerabile" realizate în domeniul chimiei după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ei au subliniat că „între 40.000 şi 60.000 de substanţe chimice industriale sunt comercializate în prezent în întreaga lume" şi că unele dintre ele „provoacă boli cronice, tulburări neurologice, scăderea imunităţii, cancer, tulburări de reproducere sau de dezvoltare şi multe alte patologii".

„Femeile însărcinate şi copiii mici sunt deosebit de vulnerabili. Şi totuşi, în contextul în care cunoştinţele noastre despre boli nu au fost niciodată atât de dezvoltate, cele despre efectele poluării chimice asupra sănătăţii noastre rămân extrem de incomplete", au subliniat semnatarii petiţiei.

După exemplul Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei, un „GIEC al poluării chimice", „cu o legitimitate incontestabilă, care să îşi publice rezultatele în fiecare an, îi va ajuta pe factorii publici de decizie, în special pe aleşi, să prevină riscurile", au adăugat experţii.

Deşi subliniază că principiul a fost convenit în cadrul unei conferinţe a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) în Kenya la sfârşitul anului 2023, ei au făcut apel la comunitatea internaţională pentru a-i cere să „accelereze" punerea sa în aplicare.

Poluarea duce la aproximativ 9 milioane de decese premature pe an la nivel mondial, potrivit unei estimări a unei comisii a revistei medicale The Lancet, evocată de cei 15 semnatari ai petiţiei franceze.

Printre ei figurează preşedintele Academiei de Medicină, Jean-Pierre Goullé, vicepreşedintele Fundaţiei Academiei de Medicină, Yves Levi, epidemiologi, endocrinologi, toxicologi, precum şi un fost ministru francez al Mediului, avocata Corinne Lepage, informează Agerpres.

Colaboratori ai unei Cărţi albe a Fundaţiei Academiei de Medicină, intitulată „Poluarea chimică a mediului şi sănătatea publică" şi prezentată miercuri, semnatarii petiţiei solicită „investiţii foarte importante pentru a dezvolta cunoştinţele privind expunerea la poluanţii chimici şi la produsele lor de degradare, pentru a cuantifica mai bine ponderea relativă a expunerii în funcţie de sursele lor (aer, alimente, băuturi, obiecte), pentru a încuraja cercetarea de metode şi produse alternative, în special pentru produsele fitosanitare incriminate".

Ei consideră totodată, printre altele, că „toxicitatea amestecurilor trebuie evaluată şi că trebuie măsurate efectele unor doze mici cu expunere cronică, de-a lungul întregii vieţi".

Într-un raport publicat vineri, Curtea de Conturi de la Paris a criticat la rândul ei statul francez pentru „deficienţe" în ceea ce priveşte controlul şi prevenirea poluării în cazul unor accidente industriale.

viewscnt