Femeile sunt mai predispuse să dezvolte boala Alzheimer decât bărbaţii, este concluzia unui nou studiu. Acesta arată că anumite modificări ale creierului care cresc acest risc se pot acumula în timpul menopauzei.
Femeile care au trecut prin menopauză au mai multe hiperintensităţi ale substanţei albe în creier decât femeile aflate în premenopauză sau bărbaţii de aceeaşi vârstă cu femeile, au descoperit cercetătorii care au publicat studiul în revista Neurology.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Boli Neurodegenerative din au observat leziuni mici pe scanările creierului care sunt legate de un risc crescut de boli ale vaselor mici cerebrale, inclusiv accident vascular cerebral, boala Alzheimer, dar şi risc de probleme cu gândirea şi memoria.
„La o vârstă mai mică, în medie, nu există diferenţe perceptibile între bărbaţi şi femei, dar femeile mai în vârstă au mai multe dintre aceste anomalii decât bărbaţii de vârstă similară, iar acest decalaj apare în jurul menopauzei şi se lărgeşte ulterior”, a spus dr. Monique Breteler, autoarea studiului şi directorul ştiinţelor sănătăţii publice de la Centrul German de Boli Neurodegenerative din Bonn.
Noile descoperiri indică menopauza ca un punct de cotitură important, e de părere cercetătoarea.
„Fie că este vorba de apariţia menopauzei în sine [şi de modificarea aferentă nivelului hormonal] sau, mai degrabă, de faptul că menopauza apare ca urmare a şi marchează [alte] mecanisme care stau la bază, rămâne de investigat”, a declarat Breteler, potrivit Medicinenet.com.
Studiul a inclus 3.410 de persoane cu vârsta de 54 de ani, în medie. Dintre acestea, 58% erau femei, iar 59% dintre aceste femei erau în postmenopauză. 35% dintre toţi participanţii au avut tensiune arterială crescută, iar pentru jumătate dintre ei, tensiunea arterială crescută nu a fost sub control. Oamenii au fost supuşi mai multor RMN-uri ale creierului, iar cercetătorii au calculat cantitatea de hiperintensităţi ale materiei albe din creier pe baza acestor imagini.
Nu au existat diferenţe în cantitatea medie de hiperintensităţi ale substanţei albe observate la femeile aflate în premenopauză şi la bărbaţii de vârstă similară.
Dar femeile aflate în postmenopauză au avut mai multe hiperintensităţi ale substanţei albe decât bărbaţii, iar creşterea acestor biomarkeri ai creierului a accelerat într-un ritm mai rapid după menopauză, a arătat studiul. În plus, femeile aflate în postmenopauză au avut, de asemenea, mai multe hiperintensităţi ale substanţei albe decât femeile aflate în premenopauză de vârste similare.
De asemenea, femeile cu hipertensiune arterială necontrolată au avut cantităţi mai mari de acest biomarker cerebral în comparaţie cu bărbaţii, iar acest lucru nu avea legătură cu starea de menopauză, a constatat studiul.
Nu au existat diferenţe în hiperintensităţile substanţei albe între femeile aflate în postmenopauză şi premenopauză care utilizează terapia hormonală, ceea ce sugerează că terapia de substituţie hormonală pentru a trata simptomele menopauzei ar putea să nu aibă un efect protector asupra creierului îmbătrânit, a remarcat Breteler.
Alţi experţi subliniază că există lucruri pe care femeile le pot face pentru a-şi proteja creierul pe măsură ce îmbătrânesc.
„Au fost făcute o mulţime de cercetări asupra femeilor şi a îmbătrânirii creierului şi a rolului pe care îl poate juca menopauza, iar noul studiu sugerează că menopauza poate fi un moment cu risc ridicat pentru îmbătrânirea creierului vascular”, a spus Rebecca Thurston, fost preşedinte al Societăţii de Menopauză din America de Nord.
Americanca activează în domeniul sănătăţii, fiind interesată în special de demenţa femeilor la Universitatea din Pittsburgh, motiv pentru care consideră că de vină nu este scăderea estrogenului în timpul menopauzei care provoacă aceste modificări ale creierului. În schimb, modificările ar putea fi legate de bufeuri şi/sau probleme de somn.
Din perspectiva expertei americance există lucruri pe care femeile le pot face astăzi pentru a-şi proteja creierul, de exemplu tratarea tensiunii arteriale crescute, renunţarea la fumat, efectuarea activităţii fizice regulate, o dietă sănătoasă, un somn de bună calitate. „Toate aceste lucruri sunt importante pentru sănătatea creierului”, a spus Thurston.
Dr. Howard Fillit, directorul executiv fondator şi directorul ştiinţific al Fundaţiei Alzheimer pentru Descoperirea medicamentelor din New York, e de părere că terapia de substituţie hormonală poate juca un rol la unele femei în timpul menopauzei.
„Estrogenul scade dramatic odată cu insuficienţa ovariană la menopauză şi are efecte generale asupra creierului, oaselor şi altor organe”, a spus Fillit care îndeamnă femeile să discute cu medicul lor despre beneficiile şi riscurile terapiilor cu hormoni de înlocuire.
„Controlul hipertensiunii arteriale este, de asemenea, extrem de important pentru a preveni bolile microvasculare la nivelul creierului”, a adăugat dr. Howard Fillit.
Hormonii explică prevalenţa mai mare la femei a bolii Alzheimer este şi părerea Lisei Mosconi de la Weill Cornell Medicine din New York, autoarea unui alt studiu, derulat în SUA a cuprins 85 de femei şi 36 de bărbaţi, vârsta medie a acestora fiind de 52 de ani, fără probleme de memorie sau de gândire.