O echipă de cercetători de la Texas Biomedical Research Institute a identificat o metodă de a îmbunătăţi eficacitatea vaccinului Bacilului Calmette–Guérin (BCG) prin blocarea unei molecule cu un rol-cheie înainte de administrarea serului.
Rezultatele cercetării au fost publicate săptămâna aceasta în Journal of Immunology.
Vaccinul BCG este administrat la peste 1 milion de copii în fiecare an în ţările cu o incidenţă mare a tuberculozei. Totuşi, eficacitatea vaccinului scade în timp, iar cercetători din întreaga lume caută noi tratamente şi vaccinuri împotriva tuberculozei.
Cercetătorii au combinat administrarea vaccinului BCG cu o terapie bazată pe anticorpi ce blochează interleukina-10 (IL-10), un un rol important în tuberculoză, timp ce o săptămână.
Anterior, echipa de cercetare, condusă de dr. Joanne Turner, vicepreşedinte executiv al Texas Biomed, a descoperit că IL-10 are în mod normal un rol de calmare a inflamaţiei excesive în timpul infecţiei. Cu toate acestea, rolul IL-10 este mai degrabă negativ pentru persoana infectată, stimulând infecţia.
Terapia combinată a avut rezultate pozitive în studiile realizate pe şoareci. Astfel, după administrarea terapiei de inhibare a IL-10 şi apoi a vaccinului BCG, şoarecii au fost expuşi la TB.
Cercetătorii au urmărit apoi şoarecii timp de 1 an după expunere, ceea ce înseamnă o durată mare pentru specia de şoareci folosită, care are o speranţă medie de viaţă de circa 2 ani. Grupul de control de şoareci a primit doar vaccin BCG.
Rezultatele cercetării arată că şoarecii care au primit terapie de inhibare a IL-10 plus vaccin BCG au controlat infecţia TB timp de 1 an, în timp ce şoarecii care au primit doar vaccin BCG au pierdut controlul asupra infecţiei după două luni şi au înregistrat inflamaţii dăunătoare la nivelul plămânilor.
Mai mult, şoarecii care au primit terapie combinată au avut niveluri ridicate de memorie imunitară pe termen lung în celulele sistemului imunitar, un element critic pentru controlul infecţiei TB.
Cercetătorii intenţionează să testeze noua terapie combinată în studii clinice.