O echipă de cercetători de la Centrul pentru Cancer Rogel din cadrul Universităţii din Michigan a identificat o nouă metodă pentru creşterea eficacităţii imunoterapiei în cancerul de prostată metstatic rezistent la castrare.
Aceasta este o formă de cancer care reprezintă o mare provocare pentru medici, în condiţiile în care este rezistent la tratamentul obişnuit bazat pe hormoni.
Cercetătorii au identificat mai întâi anumite procese celulare implicate în această formă de cancer, în primul rând autofagia (un proces prin care o celulă îşi poate recicla o parte a conţinutul său), arată un studiu publicat recent în "Nature Cancer".
Ulterior, echipa de cercetare a căutat într-o bibliotecă ce conţinea 167 de inhibitori împotriva cancerului de prostată şi a selecţionat molecula ESK981, care în testele realizate în laborator a avut cel mai mare impact.
ESK981 este un inhibitor de tirozin-kinază care poate ataca mai multe ţinte, ceea ce înseamnă că funcţionează ca o terapie combinată, capabilă să blocheze celulele canceroase în mai multe moduri.
Moecula a fost testată pentru alte afecţiuni într-un studiu clinic de faza I-a, iar rezultatele au arătat că este bine tolerată de pacienţi.
Cercetătorii au testat în laborator, pe culturi celulare şi la şoareci, molecula ESK981 şi au observat că aceasta a inhibat creşterea tumorilor.
Astfel, molecula inhibă procesul de autofagie din celulele canceroase, ceea ce determină celulele tumorale să producă proteina CXCL10, ce atrage un răspuns din partea limfocitelor T ale sistemului imun.
Ulterior, cercetătorii au descoperit că ESK981 ţinteşte, de asemenea, proteina PIKfyve, implicată în metabolismul celulelor canceroase. Adăugarea unui alt inhibitor specific pentru PIKfyve a crescut şi mai mult eficacitatea terapiei, reducând tumorile, în testele realizate în laborator.
"Eliminarea rezistenţei la imunoterapie reprezintă o necesitate urgentă în cancerul de prostată. PIKfyve este o ţintă promiţătoare, mai ales în combinaţie cu un inhibitor specific. Această combinaţie are potenţialul de a extinde beneficiile imunoterapiei la pacienţii cu tumori care până acum nu au răspuns la tratament", a afirmat dr. Arul M. Chinnaiyan, profesor de patologie la Universitatea din Michigan şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au demarat deja un studiu clinic de faza a II-a în care testează molecula ESK981, în monoterapie şi în combinaţie cu nivolumab, ca tratament pentru cancerul de prostată rezistent la castrare.