Metode performante de screening şi diagnostic pentru cancerul de prostată la SANADOR

Metode performante de screening şi diagnostic pentru cancerul de prostată la SANADOR

Cancerul de prostată este al doilea cel mai răspândit cancer la bărbaţii din România, după cel pulmonar, şi afectează în special pacienţii trecuţi de 50 de ani. Acest tip de cancer evoluează de obicei mai lent şi, dacă este diagnosticat şi tratat din timp, poate fi vindecat. Pentru că provoacă simptome abia în stadiile avansate, consultaţiile periodice de urologie sunt singurul mod prin care boala poate fi descoperită în stadiul incipient, când este posibil un tratament minim invaziv, iar şansele de vindecare sunt mai mari.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale complete pentru screeningul şi diagnosticul cancerului de prostată, prin consultaţii, analize şi investigaţii performante, care asigură acurateţea rezultatelor. Cu ajutorul acestora, medicul poate stabili stadiul bolii şi estima evoluţia tumorilor, astfel încât tratamentul recomandat să fie cel mai potrivit.

Screeningul pentru cancerul de prostată

Screeningul pentru cancerul de prostată presupune o consultaţie de urologie, anamneză şi tuşeu rectal. Această procedură medicală presupune palparea prostatei, pentru a descoperi anomalii în textura, dimensiunea sau forma acesteia. Medicul poate recomanda şi testul PSA (antigenul specific prostatic) - o analiză de sânge care măsoară nivelul antigenului produs de prostată. Bărbaţii cu cancer de prostată au valori ridicate de PSA în sânge, dar aceste modificări pot să apară şi în cazul altor afecţiuni, cum este adenomul de prostată. De aceea, dacă există o suspiciune, sunt necesare investigaţii suplimentare.

Pentru a creşte acurateţea diagnosticului, medicul va recomanda analize de urină şi o ecografie abdominală sau transrectală, prin intermediul căreia poate descoperi anomalii la nivelul prostatei. Deşi screeningul pentru cancer de prostată este recomandat bărbaţilor de peste 50 de ani, pacienţii care au rude de gradul I diagnosticare cu această afecţiune trebuie să meargă la control mai devreme.

La SANADOR, screeningul pentru cancerul de prostată este realizat în condiţii de confort şi siguranţă, cu tehnici performante, care permit identificarea din timp a unei tumori. Consultaţiile de urologie sunt realizate de medici empatici şi experimentaţi. Simptome ca dificultatea de a urina, urinarea frecventă, jetul slab sau întrerupt, golirea incompletă a vezicii, senzaţia de durere sau arsură la urinare, prezenţa sângelui în urină sau spermă, durerile de spate sau pelviene persistente şi ejacularea dureroasă pot indica un cancer prostatic. De aceea, anamneza este foarte importantă, arătând medicului că există o suspiciune de cancer şi sunt necesare analize şi investigaţii detaliate.

Diagnosticarea cancerului de prostată

Utilizarea rezonanţei magnetice nucleare (RMN) rămâne una dintre metodele cele mai eficiente pentru diagnosticarea cancerului prostatic, deoarece oferă imagini clare ale ţesuturilor. Examenul RMN nu presupune iradiere, nu produce durere şi poate releva inclusiv extinderea celulelor tumorale la alte organe. Cea mai avansată tehnică RMN pentru diagnosticul cancerului de prostată este rezonanţa magnetică multiparametrică a prostatei. În urma acestei investigaţii, medicul poate diferenţia mai uşor între un cancer cu risc crescut, care necesită tratament urgent, şi unul cu risc redus, care poate fi doar monitorizat, prin consultaţii şi investigaţii medicale periodice.

Biopsia prostatică de fuziune este, în prezent, cea mai eficientă metodă recomandată pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Procedura presupune fuzionarea rezultatelor obţinute prin IRM multiparametric de prostată cu imaginile în timp real furnizate de un ecograf specializat pentru investigaţii urologice. În acest fel, se obţine o imagine tridimensională a prostatei şi a ţesuturilor din jur. Suprapunerea se face în timp real, prin intermediul unui software, care are şi rolul de a ghida acul de biopsie exact în zonele în care există suspiciunea de cancer.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la biopsie prostatică de fuziune pentru diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată, investigaţia fiind realizată cu ajutorul ecografului bk3000 şi al software-ului bkFusion. Tehnica are beneficii importante pentru pacient, pentru că numărul de fragmente de ţesut extrase este mai mic, iar acest lucru reduce riscul de apariţie a sângerărilor şi riscul de infecţie.

Stadializarea cancerului de prostată

După confirmarea diagnosticului de cancer de prostată, urmează evaluarea agresivităţii acestuia şi stadializarea bolii. În acest scop, celulele tumorale recoltate prin biopsie sunt examinate la microscop, fiind realizat un examen histopatologic, care poate fi completat de unul imunohistochimic, pentru identificarea precisă a stadiului tumorii.

Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR asigură analize complete şi precise pentru fragmentele de ţesut recoltate în urma biopsiei, fiind realizate atât examene histopatologice clasice, cât şi examene imunohistochimice. În anumite cazuri, pot fi realizate şi teste genomice pentru celulele tumorale, pentru identificarea mutaţiilor genetice prezente în tumoră. Aceste teste pot fi recomandate de un medic specializat în medicină genetică, atunci când pacientul are în familie mai multe cazuri de cancer de prostată.

În situaţiile în care medicul suspectează diseminarea cancerului, adică extinderea tumorii la organele învecinate sau formarea de metastaze la distanţă, poate solicita realizarea unor investigaţii imagistice avansate, cum sunt scintigrafia sau PET-CT.

Scintigrafia este o tehnică avansată de medicină nucleară, care poate arăta cu precizie modificările metabolice apărute la nivelul unor organe. În acest fel, pot fi identificare cu exactitate celulele tumorale maligne. Această tehnică implică folosirea unor substanţe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat şi radioizotopi. Prin injectarea acestor substanţe în timpul investigaţiei, sunt obţinute imagini cu o rezoluţie superioară, esenţiale pentru un diagnostic avansat.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii cu cancer de prostată beneficiază de scintigrafie cu echipamentul de ultimă generaţie Siemens Symbia Intevo Bold. Iradierea pacientului este minimă şi rezultatele investigaţiei au acurateţe maximă. Datorită tehnologiei avansate, pregătirii şi experienţei medicilor SANADOR, procedura se realizează în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort pentru pacient.

PET-CT este o investigaţie de medicină nucleară care combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) şi tomografia computerizată (CT). Astfel, se obţin informaţii importante despre metabolismul celular. Procedura presupune injectarea unor radiotrasori care funcţionează similar glucozei, acumulându-se în zonele în care există celule maligne. PET-CT este o investigaţie de mare acurateţe, care ajută la localizarea precisă a tumorilor şi metastazelor.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor cu cancer de prostată investigaţii PET-CT realizate cu echipamentul ultraperformant Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Investigaţia este realizată de o echipă medicală alcătuită dintr-un medic de Medicină nucleară, un medic radiolog, un fizician medical cu specializare PET-CT şi asistenţi medicali.

viewscnt