Ministerul Sănătăţii: 18 laboratoare din România, dotate din fonduri externe pentru diagnosticarea tuberculozei multidrog-rezistente

Ministerul Sănătăţii: 18 laboratoare din România, dotate din fonduri externe pentru diagnosticarea tuberculozei multidrog-rezistente

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) primesc fonduri de la Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei pentru întărirea capacităţii sistemului de sănătate din România în ceea ce priveşte îngrijirile pentru tuberculoză. Recent, un proiect derulat cu finanţare de la acest fond a permis dotarea a 18 laboratoare din România pentru diagnosticarea tuberculozei multidrog-rezistente.

Începând din 2018, Ministerul Sănătăţii a derulat, în parteneriat cu INSP şi Fundaţia Romania Angel Appeal, proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Proiectul are ca scop întărirea capacităţii sistemului de sănătate din România în ceea ce priveşte îngrijirile pentru tuberculoză.

Proiectul vizează "îmbunătăţirea furnizării de servicii medicale, prin decizii clinice şi manageriale bazate pe dovezi şi prin infrastructură durabilă, dar şi îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului la populaţia cea mai vulnerabilă, mai puţin deservită şi la risc mare de îmbolnăvire", potrivit ministerului.

De asemenea, proiectul va consolida capacitatea de a elabora şi implementa strategii naţionale, planuri de acţiune şi programe naţionale de sănătate, în special în domeniul bolilor transmisibile, inclusiv tuberculoza.

În cadrul acestui proiect au fost dotate recent 18 laboratoare din mai multe judeţe ale ţării cu sisteme GeneXpert şi testele aferente acestora în scopul diagnosticării tuberculozei multidrog-rezistente, întărind astfel reţeaua naţională de laboratoare pentru diagnosticul rapid al tuberculozei.

În cadrul proiectul a fost achiziţionată şi o linie completă pentru secvenţiere de nouă generaţie a genomului viral SARS-C0V-2, de care beneficiază laboratorul de biologie moleculară al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Secvenţierea genomică este una dintre metodele de supraveghere, în timp real, a circulaţiei unui virus şi de identificare a modificărilor acestuia, devenind astfel un instrument eficient în supravegherea răspândirii şi limitării bolilor transmisibile.

Prin acelaşi proiect s-au achiziţionat pentru cinci laboratoare echipamente informatice şi un software ce permite gestionarea centralizată a rezultatelor, vizionarea acestora şi generarea buletinelor de analiză, evidenţa stocurilor de reactivi şi a materialelor de laborator.

În total, Fondul Global a finanţat investiţii de circa 5 milioane lei în sistemul sanitar din România.

viewscnt