Direcţiile de sănătate publică (DSP) din judeţe şi serviciile de urgenţă prespitaliceşti au activat planurile de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să fie reduse, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, ministerul a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.
Direcţiile de sănătate publică colaborează cu autorităţile locale, verifică respectarea condiţiilor de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare - asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare”, a precizat ministerul.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au demarat verificarea condiţiilor igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, hoteluri, restaurante, punctele de prim ajutor, unităţi sanitare private de pe Litoral şi din Delta Dunării.
În perioadele de caniculă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
“În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, arată ministerul.
Medicii recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
“Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, mai arată ministerul.
În cazul expunerii la soare, mediciii recomandă protejarea cu o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.