Ministerul Sănătăţii nu va mai distribui populaţiei comprimatele cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătăţii nu va mai distribui populaţiei comprimatele cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătăţii nu va mai distribui populaţiei comprimatele cu iodură de potasiu, care vor rămâne în stocurile direcţiilor de sănătate publică (DSP). Decizia a fost luată după ministerul nu a reuşit să convingă medicii de familie să se implice în distribuirea medicamentului către pacienţii de pe propriile liste. 

Anunţul a fost făcut de secretarul de stat Tiberius Marius Brădăţan din Ministerul Sănătăţii, la Europa FM.

Comprimatele de iodură de potasiu vor fi împărţite populaţiei numai în caz de incident nuclear.

"Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrare de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea (...) un eveniment de tipul celor nucleare”, a spus Tiberiul Brădăţan.

La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a admis că medicii de familie nu au fost convinşi să se implice în distribuirea medicamentului către pacienţii de pe propriile liste.

Intenţia autorităţilor era ca distribuţia medicamentului să se facă în principal prin intermediul medicilor de familie.

Ministerul Sănătăţii a comandat 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, care au fost produse în luna martie de compania Antibiotice Iaşi.

DE CE SE OPUN MEDICII DE FAMILIE

Anterior, reprezentanţii medicilor de familie s-au arătat nemulţumiţi că nu au fost consultaţi înainte cu privire la distribuirea tabletelor de iodură de potasiu.

“Nu poţi să faci asta printre consultaţii, ne dă peste cap activitatea”, a atras atenţia Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ministerul Sănătăţii a avertizat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Specialiştii subliniază că administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către autorităţile competente.

Medicii recomandă administrarea iodurii de potasiu la 2-8 ore de la expunerea la norul radioactiv şi consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

viewscnt