Ministerul Sănătăţii: peste 3.000 de paturi pregătite în spitalele româneşti pentru persoanele rănite din Ucraina

Ministerul Sănătăţii: peste 3.000 de paturi pregătite în spitalele româneşti pentru persoanele rănite din Ucraina

Ministerul Sănătăţii a identificat 3.152 de paturi în spitalele din România, pe diferite tipuri de specialităţi, unde cetăţenii ucraineni răniţi în conflictul din ţara vecină, civili sau militari, vor putea primi îngrijiri medicale, a precizat marţi ministrul Alexandru Rafila.

Reprezentanţii ministerului au avut loc întâlniri, în ultima perioadă, cu şefii direcţiilor de sănătate publică (DSP) şi cu managerii de spitale din ţară pentru a se identifica unde ar putea fi tratate persoanele rănite în Ucraina.

"Am identificat un total de 3.152 de paturi, defalcate pe tipuri de specialităţi: neurochirurgie - 224, ORL - 254, chirurgie oromaxilofacială - 80 şi aşa mai departe pentru fiecare specialitate, care ar putea să constituie o mână de ajutor pentru persoanele care pot să fie rănite în Ucraina, indiferent de statutul lor, fie că sunt persoane civile, fie militare", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

"Sigur, spitalele militare sunt pregătite, au altă organizare, dar sistemul public de sănătate din România este la dispoziţia răniţilor din Ucraina", a completat ministrul.

Cele mai multe paturi au fost alocate în judeţele de graniţă cu Ucraina: Satu Mare - 276, Maramureş - 141, Suceava - 101, Iaşi - 120, Vaslui - 256, dar şi în marile centre universitare. În Capitală, pot fi puse la dispoziţie 570 de paturi.

Duminică, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat că cele 11 spitale militare din România sunt pregătite pentru a oferi asistenţă medicală şi tratament soldaţilor răniţi din Ucraina.

viewscnt