Ministerul Sănătăţii renunţă la creşterea pragului de promovabilitate la examenul de rezidenţiat din acest an, după ce un proiect de act normativ prevedea majorarea punctajului minim de promovare de la 60% până la 65%.
360medical.ro a relatat săptămâna trecută că un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii prevedea majorarea punctajului minim de promovare a concursului de la 60% la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional.
Proiectul cuprindea metodologia pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022.
Miercuri, Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat, că majorarea punctajului minim nu se va aplica la examenul de rezidenţiat din acest an, dar ar putea intra în vigoare la concursul din 2023.
Ministerul Sănătăţii motivează decizia prin rezultatele unei consultări cu studenţii în anii terminali şi absolvenţii care urmează să susţină examenul de rezidenţiat, primită din partea Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).
Rezultatele au arătat că 90% dintre studenţi nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediţia din acest an a concursului de rezidenţiat.
"Astfel, ţinând cont de opiniile absolvenţilor şi de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidenţiat, limita de promovabilitate va fi menţinută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creşterii calităţii academice a rezidenţilor, în condiţii de timp optime pentru pregătire", a precizat ministerul.
Examenul de admitere în rezidenţiat se desfăşoară, ca şi în anii precedenţi, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 lei, ca şi anul trecut.
CUM MOTIVA MINISTERUL CREŞTEREA PRAGULUI DE PROMOVABILITATE
Decizia iniţială de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidenţiat a fost luată după două videoconferinţe organizate în luna septembrie cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
“Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecţie a candidaţilor, mai ales în contextul în care cifrele de şcolarizare pentru domeniul medicină dentară şi respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelaţie cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenţilor promoţiei anului în curs”, susţineau autorii proiectului, în nota de fundamentare.