Ministerul Sănătăţii va realiza o campanie de informare pentru populaţie privind administrarea iodurii de potasiu

Ministerul Sănătăţii va realiza o campanie de informare pentru populaţie privind administrarea iodurii de potasiu

Ministerul Sănătăţii va realiza o campanie de informare pentru populaţie privind administrarea iodurii de potasiu, în cazul în care va fi necesară administrarea. Anunţul a fost făcut marţi de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a subliniat că medicamentul se administrează doar în cazul unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii şi doar la indicaţia autorităţilor.

În 22 martie, compania Antibiotice Iaşi a anunţat că a finalizat producţia lotului de 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu comandat de stat şi a început distribuţia medicamentelor către direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene. Între timp, toată cantitatea a ajuns la DSP-uri.

"Va exista o campanie de informare la nivel naţional care trebuie să preceadă distribuirii acestor pastile de iodură de potasiu, pentru ca toată lumea să fie în cunoştinţă de cauză în momentul în care primeşte aceste produs", a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.

"Antibiotice Iaşi a finalizat întreaga producţie săptămână trecută. Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de sănătate publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire astfel încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România", a completat ministrul.

Tratamentul se administrează în cel mult opt ore de la anunţul autorităţilor, dozele fiind calculate în funcţie de vârstă. Astfel, la copii nou-născuţi cu vârsta până la o lună se administrează un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la trei ani, între 3 - 12 ani un comprimat, iar la copiii peste 12 ani şi adulţi două comprimate.

"La adulţii peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie cu excepţia cazurilor excepţionale, în cazurile în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear, ceea ce în România nu este cazul", a precizat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a decis ca distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu să se realizeze prin intermediul medicilor de familie către populaţie în mod gratuit, inclusiv pentru persoanele neasigurate.

viewscnt