Un laborator de cercetare din Canada a descoperit că obezitatea indusă de dietă este legată de o schimbare a funcţiei creierului.
Un studiu publicat recent în Nature Neuroscience, şi condus de cercetători de la universitatea din Calgary, Canada, constată că la şoarecii obezi există o reducere a funcţiei semnalului de frânare a creierului, situat în cortexul orbitofrontal lateral. Această regiune a creierului este implicată în procesul de luare a deciziilor privind recompense şi de acţiune pentru a obţine recompense.
„Cu toţii ne schimbăm modul în care apreciem mâncarea”, spune autorul studiului, dr. Stephanie Borgland, profesor universitar la facultatea de medicină Cumming.
„De exemplu, atunci când ne este foame, un baton de ciocolată este un aliment de mare valoare. Totuşi, dacă am fi forţaţi să mâncăm cinci sau şase batoane de ciocolată, am deveni reticenţi la aceasta. Acest proces se numeşte devalorizare”.
Cercetătorii ştiu de mult timp că, în cazul creierului, acesta face parte integrantă din controlul deciziilor legate de alimentaţie, dar abia acum au identificat faptul că partea specifică din creier implicată în devalorizarea alimentelor se modifică pe măsură ce se dezvoltă obezitatea.
Folosind şoareci, laboratorul a adaptat trei metode de devalorizare utilizate în mod obişnuit pentru a examina modificările comportamentului orientat spre obiective la şoarecii obezi.
„Am descoperit că, dacă am oprit, în esenţă, semnalul de frânare în cortexul orbitofrontal lateral, atunci şoarecii noştri slabi au continuat să lucreze pentru zaharoză, chiar dacă au consumat suficient pentru a fi complet sătui”, spune dr. Lauren Seabrook, doctorand şi cercetător principal al acestui studiu.
„Când am restabilit activitatea normală în cortexul orbitofrontal al şoarecilor obezi, şoarecii şi-au recăpătat capacitatea de a devaloriza zaharoza şi controlul asupra obiceiurilor alimentare”.
Aproximativ unul din patru adulţi canadieni (26,6% din populaţie) trăieşte în prezent cu obezitate.
Obezitatea indusă de alimentaţie, împreună cu bolile metabolice, reprezintă o preocupare majoră pentru sănătate şi este asociată cu multiple boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 2, AVC, cancerul şi depresia.
„Cercetările noastre confirmă faptul că mâncatul în exces nu are nimic de-a face cu responsabilitatea personală. Are de-a face cu schimbări în modul în care funcţionează creierul ca răspuns la mediul nostru alimentar”, precizează dr. Borgland.
„Există atât de mult stigmat în legătură cu obezitatea. Nu aţi auzi niciodată pe cineva stigmatizând o persoană cu modificări ale creierului cauzate de scleroza multiplă sau boli precum Parkinson. De ce facem acest lucru cu obezitatea?”, a comentat medicul.