Naşterea este un eveniment plin de provocări şi emoţii pentru părinţi, mai ales atunci când viitoarea mamă urmează să aducă pe lume primul său copil. De aceea, alegerea unei maternităţi cu servicii complete, integrate, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, disponibile la orice oră din zi şi din noapte şi asigurate de o echipă medicală înalt calificată şi cu vastă experienţă în domeniu, este foarte importantă. Toate acestea oferă viitorilor părinţi un sentiment sporit de siguranţă şi confort, dar şi încrederea că nou-născutul va beneficia de cea mai bună îngrijire chiar din prima clipă de viaţă.
Importanţa monitorizării prenatale
Grija pentru sănătatea copilului care va veni pe lume începe cu mult timp înainte de naştere. Viitoarea mămică trebuie să se prezinte la un serviciu de obstetrică-ginecologie imediat ce a aflat că este însărcinată, pentru a confirma ecografic sarcina. De asemenea, medicul obstetrician recomandă gravidei analizele şi investigaţiile din timpul sarcinii, conform unui calendar bine stabilit, astfel încât evoluţia fătului să fie una favorabilă.
În primul trimestru de sarcină, pe lângă analizele uzuale (glicemie, hemoleucogramă completă, urocultură etc.), care verifică starea de sănătate a mamei, sunt indicate şi investigaţii specifice, care pot depista din timp eventuale anomalii cromozomiale sau malformaţii ale fetusului: dublu test şi prima ecografie de morfologie fetală.
Al doilea trimestru de sarcină presupune efectuarea unei noi morfologii fetale, însoţită de triplu test pentru depistarea defectelor de tub neural.
În ultimul trimestru sunt recomandate o a treia morfologie, un ultim set de analize, pentru a elimina orice potenţial risc, şi o cultură bacteriană de la nivelul colului uterin, pentru identificarea streptococului de grup B, care se poate transmite la copil în timpul naşterii naturale şi poate genera complicaţii.
În timpul sarcinii, în cazul în care există suspiciunea de anomalii cromozomiale, medicul poate recomanda şi unele proceduri minim invazive, care ajută la stabilirea unui diagnostic clar: amniocenteza (testarea genetică a fătului), cariocenteza (biopsia de vilozităţi coriale) sau cordocenteza (recoltarea de sânge din cordonul ombilical).
Maternitatea SANADOR, prin secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic, oferă pacientelor toate serviciile necesare pentru monitorizarea sarcinii.
Naşterea în siguranţă şi confort
La Maternitatea SANADOR, fiecare gravidă primeşte tot sprijinul necesar din partea medicului obstetrician şi a unei moaşe cu experienţă, astfel încât travaliul şi naşterea să aibă loc în cele mai bune condiţii de confort şi siguranţă. Viitoarea mămică este consultată periodic şi monitorizată medical, iar starea fătului este supravegheată în permanenţă, pentru ca o eventuală suferinţă fetală să fie descoperită din timp.
Sălile de naşteri respectă cele mai înalte standarde de siguranţă, iar confortul pacientei în timpul travaliului poate fi sporit prin administrarea anesteziei epidurale, dacă nu există contraindicaţii. Spitalul Clinic SANADOR dispune de săli de operaţie dotate cu tehnologie de ultimă oră şi de medici anestezişti de gardă, astfel încât, dacă se impune o cezariană de urgenţă, intervenţia poate fi efectuată oricând, în condiţii de maximă siguranţă.
Pacientele care aleg să nască la SANADOR beneficiază de consiliere psihologică înainte şi după naştere. Ele pot să opteze pentru cazare în rezerve single sau duble, cu rooming-in pentru nou-născut. Datorită acestei facilităţi, dacă doresc, mamele pot fi permanent alături de bebeluşii lor şi vor învăţa mai uşor cum să-i alăpteze şi să-i îngrijească, beneficiind şi de consiliere în acest sens.
De ce este necesară o secţie modernă de neonatologie
Îngrijirea pe care o primeşte nou-născutul încă din primele clipe de viaţă este esenţială pentru sănătatea şi evoluţia lui ulterioară. De aceea, părinţii ar trebui să aleagă o maternitate care beneficiază şi de o secţie performantă de neonatologie, cu dotări complete şi personal specializat, capabilă să asigure terapia intensivă a nou-născuţilor cu probleme. Spitalul Clinic SANADOR asigură toate aceste servicii complexe, care pot salva viaţa copiilor născuţi prematuri, a celor cu diferite anomalii congenitale sau care suferă complicaţii în timpul naşterii.
Secţia de Neonatologie din Spitalul Clinic SANADOR oferă toate îngrijirile necesare nou-născuţilor, inclusiv celor prematuri sau insuficient dezvoltaţi. Bebeluşii beneficiază de screening postnatal şi, după caz, de consultaţii interdisciplinare de ortopedie pediatrică, neurologie pediatrică, oftalmologie pediatrică şi, la nevoie, de investigaţii imagistice performante. Tot în cadrul acestei secţii pot fi oferite şedinţe de recuperare medicală şi kinetoterapie pentru nou-născuţii care au nevoie de astfel de servicii.
Departamentul de Terapie Intensivă Neonatală din Maternitatea SANADOR beneficiază de dotări esenţiale pentru salvarea nou-născuţilor care au venit pe lume cu grave probleme de sănătate sau insuficient dezvoltaţi. În cazul lor, incubatoarele nu sunt suficiente, de aceea, personalul supraspecializat de la SANADOR foloseşte echipamente avansate, de ultimă generaţie: ventilatoare, mese de resuscitare, concentrator de oxigen şi pompe de perfuzie. Departamentul asigură linii de gardă, astfel încât nou-născuţii sunt supravegheaţi permanent, iar medicii şi asistentele intervin imediat atunci când apar situaţii deosebite.
Îngrijirea nou-născutului prematur
Copilul prematur, născut mai devreme de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină, este insuficient dezvoltat şi are nevoie de ajutor pentru a se adapta la viaţa extrauterină. Pentru a preveni orice complicaţie, prematurul are nevoie de o îngrijire specială în primele săptămâni de viaţă.
În funcţie de starea copilului şi de gradul de prematuritate, nou-născutul poate necesita tratamente speciale, administrate de medici şi asistente specializate în terapie intensivă neonatală. Secţia de Neonatologie din Maternitatea SANADOR asigură tratamentul necesar prematurilor: administrare de oxigen, ventilaţie mecanică, suport hemodinamic şi alimentaţie parenterală.