Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România şi întemeietorul proiectului ,,Academia de Hemofilie”, primul program integrat din România venit în sprijinul copiilor cu hemofilie şi a părinţilor acestora, s-a stins din viaţă. S-a născut cu hemofilie, o boală rară şi pe parcursul vieţii a mai dobândit încă o maladie rară, un mielom multiplu.
Nicolae Oniga a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a predat la Liceul Mihail Sadoveanu şi a lucrat în ultimii ani la UCECOM, unde a fost consilier.
Hemofilia nu l-a înfrânt, dimpotrivă l-a întărit şi a devenit un luptător acerb pentru drepturile pacienţilor cu această boală rară. Profesorul, cum îi spuneau unii pacienţi, a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra problemelor cu care se confruntă copiii şi adulţii din România cu hemofilie, devenind de multe ori vocea acestor pacienţi, ca preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.
aAmilitat pentru asigurarea tratamentului necesar bolnavilor de hemofilie, ale pacienţilor cu boala Von Willebrand şi ale celor cu alte deficienţe de coagulare cu produse medicale ce sunt utilizate pe plan internaţional, dar şi pentru asigurarea de servicii de tratament ambulator în toate spitalele mari din ţară.
În 2016 s-a îmbolnăvit de mielom multiplu şi aşa cum a declarat anul trecut în cadrul dezbaterii online Fighting Cancer360, acest diagnostic l-a surprins, fiind vorba de un cancer în sânge. Avusese şi hepatita C, pe care a tratat-o în 2011 şi de care s-a vindecat, însă mielomul multiplu a fost o mare provocare pentru Nicolae Oniga.
,,Sunt un om de două ori rar, pentru că m-am născut cu hemofilie o boală rară, care în momentul de faţă poate fi ţinută perfect sub control şi care este o boală tratabilă, şi din 2016 am primit acest diagnostic de mielom multiplu, tot o boală de sânge rară, dobândită. Acest diagnostic m-a descumpănit vreo 2-3 zile, deşi sunt un om care am învăţat să-mi păstrez sângele rece şi să mă las mai puţin dus de emoţii. Pentru nimeni nu este plăcut să primească un diagnostic de cancer. Dar am trecut peste aceste momente”, a povestit cu inima deschisă Nicolae Oniga, speaker la eveniment.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, în calitatea sa de pacient cu mielom multiplu a precizat la dezbaterea organizată de 360medical.ro că în România lipseşte depistarea precoce, screeningul, urmărirea acestor bolnavi.
,,Depistarea precoce este esenţială, din păcate eu nu am beneficiat de acest diagnostic precoce şi am pierdut 9 luni din viaţă, fiindcă nu mi s-a pus corect diagnosticul. 9 luni contează foarte mult când începi un tratament pe asemenea afecţiune”, a spus Nicolae Oniga.
Puteţi urmări discursul lui Nicolae Oniga de la dezbaterea Fighting Cancer360.
A fost depistat în faza a treia a bolii, a intrat imediat pe tratament, apoi a intrat într-un studiu, pe care după 2 ani a fost nevoit să-l întrerupă. A stat un an de zile în remisie, a început iar sa progreseze boala, fiindcă mielomul multiplu recidivează şi a început al treilea tratament.
Anul acesta de Ziua Bolilor Rare, Nicolae Oniga a participat la evenimentele organizate pentru a marca acea zi şi era bucuros că se află din nou în remisie. Soţia sa, Rodica Oniga îmi mărturisea că îi este,,frică să spună că e în remisie, ca să nu se întoarcă boala”.
Anunţul că Nicolae Oniga s-a stins din viaţă a fost făcut astăzi de soţia sa, care l-a îngrijit cu multă dedicare, în toţi anii petrecuţi împreună. Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut un exemplu de pacient luptător pentru el şi pentru ceilalţi, un om inteligent, educat, cu bun simţ, integru.
Pacienţi, medici, colaboratori, prieteni şi cunoscuţi transmit pe pagina de socializare mesaje de condoleanţe pentru familia îndoliată.