Noi acuzaţii ale asociaţiilor bolnavilor de cancer la adresa ministrului Sănătăţii: Se consideră mai presus decât legea în România, doreşte să menţină cifrele ruşinii la nivel european

Noi acuzaţii ale asociaţiilor bolnavilor de cancer la adresa ministrului Sănătăţii: Se consideră mai presus decât legea în România, doreşte să menţină cifrele ruşinii la nivel european

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost votat anul trecut în Parlament şi promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2023 prin lege. Ministerul Sănătăţii trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare, care să se aplice de la 1 iulie, însă în loc de acestea, instituţia a anunţat că a fost elaborată o variantă “corectată” a planului, care a fost recent lansată în dezbatere publică. Modificarea planului iniţial a fost criticată dur atât de asociaţiile de pacienţi, cât şi de unii dintre medicii implicaţi în elaborarea lui, precum prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănătăţii, coordonatorul Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului şi deputat PSD – partidul din care face parte şi actualul ministru al Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. â

Marţi, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care include 28 de asociaţii regionale, cu peste 90.000 de membri, a lansat noi critici dure la adresa ministrului Sănătăţii într-o scrisoare adresată către Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor.

Federaţia îl acuză că, prin decizia de a elabora un nou plan de combatere a cancerului, ministrul prelungeşte "agonia pacienţilor oncologici".

"Considerăm că Domnul Ministru Alexandru Rafila se consideră mai presus decât legea în România, încălcând, astfel, în mod flagrant Constituţia României; a prejudiciat starea de spirit şi siguranţa pacienţilor cu cancer din România, şi aşa greu încercaţi de lipsurile din sistemul sanitar pe care îl conduce Domnul Alexandru Rafila", se arată în scrisoare.

Potrivit federaţiei, prin neimplementarea PNCC, ministrul "doreşte să menţină cifrele şi procentele ruşinii la nivel european, cu peste 20.000 de decese/an evitabile din patologia oncologică şi cu 48% mai multe decese/an faţă de media europeană, din aceeaşi patologie".

Săptămâna trecută, FABC a anunţat că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC).

viewscnt