Noi reglementări privind educaţia medicală continuă pentru medicii stomatologi

Noi reglementări privind educaţia medicală continuă pentru medicii stomatologi

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a reglementat educaţia medicală continuă pentru medicii stomatologi, precum şi criteriile şi normele de acreditare pentru furnizorii de educaţie continuă.

Noua reglementare este cuprinsă într-o decizie a consiliului naţional al CMSR, publicată luni în Monitorul Oficial.

Educaţia medicală continuă se referă la totalitatea activităţilor planificate de pregătire teoretică şi practică destinată medicilor stomatologi în vederea dobândirii sau îmbunătăţirii nivelului de cunoştinţe, abilităţi şi aptitudini necesare creşterii actului medical şi nivelului de performanţă.

Managementul activităţilor de educaţie medicală continuă se realizează printr-un prograsm naţional de educaţie medicală continuă realizat de către CMSR.

În urma intrării în vigoare a noii reglementări, CMSR trebuie să programul anual de educaţie medicală continuă pe pagina sa de internet, alături de lista furnizorilor, a lectorilor acreditaţi şi a publicaţiilor medicale agreate.

Noua reglementare prevede că o oră de educaţie medicală continuă (EMC) se acordă un credit, în limita a maximum 8 credite pe zi, care nu sunt transferabile.

"În vederea creşterii gradului de pregătire profesională şi asigurării unui nivel ridicat al cunoştinţelor profesionale, medicii stomatologi cu drept de liberă practică trebuie să acumuleze un număr minim de 200 de credite EMC pe parcursul a 5 ani. (...) Pentru a respecta principiul continuităţii educaţiei medicale, medicii stomatologi (...) vor acumula anual minimum 24 de credite EMC", se arată în reglementare.

Pentru medicii stomatologi care au depăşit limita de vârstă de pensionare, dar care solicită avizul anual al CMSR în vederea continuării activităţii, numărul minim de credite EMC este de 40 pe an.

Cel mult 10% din numărul de credite pot fi obţinute prin participarea medicilor stomatologi la forme de educaţie continuă creditate de organisme profesionale din alte arii de spacialitate din domeniul sănătăţii, iar cel puţin o treime din numărul de credite trebuie obţinute prin participarea la cursuri, cu sau fără demonstraţii practice.

CMSR a stabilit şi taxele de acreditare pentru furnizorii de educaţie medicală continuă şi pentru evaluarea documentelor de creditare a manifestărilor ştiinţifice.

Astfel, pentru manifestările ştiinţifice naţionale, taxa de acreditare este cuprinsă între 200 i 500 de euro, în funcţie de durată, iar pentru cele regionale sau locale - între 100 şi 300 euro.

Pentru acreditarea ca furnizor de educaţie medicală continuă, taxa este de 500 euro, iar taxa de reacreditare anuală este de 300 euro.

viewscnt