Ministerul Sănătăţii a actualizat din nou protocolul de tratament pentru Covid-19 din România, la mai puţin de 3 săptămâni după precedenta modificare. Singurele noutăţi sunt extinderea categoriilor de medici prescriptori şi menţionarea expresă a rolului medicilor de familie în monitorizarea pacienţilor cu Covid-19.
Măsura este cuprinsă în ordinul ministrului Sănătăţii nr. 74/2022, publicat joi în Monitorul Oficial. Precedenta modificare a intrat în vigoare în 29 decembrie 2021, când medicamentele cu administrare orală molnupiravir şi paxlovid au fost introduse în protocolul de tratament pentru Covid-19 din România.
"În această ediţie sunt extinse categoriile de medici prescriptori, o măsură care va asigura un acces mai facil al pacienţilor la tratamentul Covid-19", prevede noul ordin.
Astfel, forma actualizată a protocolului prevede că "antiviralele orale se pot administra în regim în ambulatoriu şi pot fi eliberate prin farmaciile cu circuit deschis doar pe bază de prescripţie medicală", indiferent de specialitatea medicului prescriptor.
În forma anterioară a protocolului, antiviralele orale puteau fi administrate în ambulator doar pe
bază de prescripţie medicală efectuată de medicii specialişti de boli infecţioase, pneumologie, medicină de urgenţă şi medicii specialişti de medicină de familie, la pacienţii evaluaţi clinic, imagistic şi biologic, şi puteau fi eliberate prin farmacii cu circuit deschis.
O altă modificare se referă la rolul medicului de familie în monitorizarea pacienţilor cu Covid-19.
Astfel, pentru pacientul cu Covid-19 simptomatic, după prescrierea medicaţiei de către medicul care a evaluat pacientul, "medicul de familie are obligaţia de a continua monitorizarea
pacientului pe parcursul tratamentului şi ulterior până la vindecare", prevede noul protocol.
În forma anterioară, protocolul prevedea "continuarea monitorizării pacientului pe parcursul tratamentului şi ulterior până la vindecare", fără a fi menţionat rolul medicilor de familie în această etapă.