Numărul tomografiilor inutile copiilor, redus la jumătate de noile ghiduri de imagistică

Numărul tomografiilor inutile copiilor, redus la jumătate de noile ghiduri de imagistică

De fiecare dată când un copil face o tomografie computerizată (CT) la un spital este expus la radiaţii care, conform cercetărilor, creează un risc de 1 din 1000 de a dezvolta o tumoră fatală mai târziu în viaţă. După adaptarea ghidurilor existente şi crearea altora noi, scanările CT inutile au fost reduse la jumătate.

CT-urile sunt importante pentru a obţine un diagnostic precis în situaţii specifice, dar implică riscuri şi costuri suplimentare care ar fi bine să fie evitate dacă sunt posibile alte metode.

Pentru a preveni aceste riscuri, clinicienii de la Centrul de Traumatologie Pediatrică de la Spitalul de Copii UR Medicine Golisano (GCH) au iniţiat eforturi la scară largă, care a redus semnificativ numărul de scanări CT inutile efectuate asupra copiilor răniţi, limitând expunerea la radiaţii nocive şi reducerea costurilor de asistenţă medicală fără efecte negative asupra rezultatelor.

„Clinicienii se simt adesea obligaţi să facă o scanare CT şi nu riscă să rateze ceva cu adevărat important. Dar, există modalităţi alternative de a exclude condiţiile fără o scanare CT. Dacă un copil este treaz şi alert, nu avem neapărat nevoie de o scanare CT pentru a determina riscul de comoţie cerebrală. Dacă analizele de sânge arată normal şi copilul nu are dureri abdominale semnificative, de multe ori putem omite un CT abdominal. Pentru posibilele leziuni ale coloanei vertebrale cervicale, radiografiile pot ajuta la detectarea leziunilor semnificative”, a spus dr. Derek Wakeman, profesor asociat în departamentele de Chirurgie şi Pediatrie ale Spitalului de Copii GCH.

Rezultatele iniţiativei au fost raportate într-un studiu recent publicat în Journal of Pediatric Surgery. Echipa a adaptat ghidurile de scanare CT existente şi a dezvoltat altele noi în jurul a patru zone ale corpului: cap, gât, piept şi abdomen/pelvis.

„Orientările au fost întotdeauna disponibile pentru aceste domenii, dar metodele pe care departamentul nostru le-a aplicat riguros sunt unice”, a spus Wakeman.

După adaptarea ghidurilor pentru aceste patru regiuni ale corpului, clinicienii GCH au examinat ratele de scanare CT înainte de iniţiativă (01/2016 - 06/2017) şi după implementare (07/2017 - 08/2021) pentru a determina câte scanări nu au fost indicate de liniile directoare. Înainte de lansarea programului, 61 de pacienţi au suferit 171 de scanări CT, dintre care 87 de scanări (51%) nu au fost indicate de ghiduri. După implementare, 363 de pacienţi au avut 531 de scanări şi doar 134 de CT (25%) nu au fost indicate.

Această reducere semnificativă a scanărilor CT are multiple beneficii pentru siguranţa pacienţilor şi eficienţa operaţională, potrivit Wakeman.

Studiul a estimat că 146 de copii au fost scutiţi de radiaţii excesive, fără leziuni semnificative din punct de vedere clinic, de când au fost implementate ghidurile. Echipele clinice GCH au realizat acest lucru utilizând mijloace alternative de diagnostic, aplicând în acelaşi timp cele mai bune practici pentru diferite zone ale corpului. Ghidurile existente au fost adaptate mai pe scară largă pentru cap, gât şi abdomen/pelvis, în timp ce noi linii directoare au fost dezvoltate la GCH pentru zona pieptului.

Pe lângă prevenirea expunerii inutile la radiaţii, costurile per pacient au fost semnificativ scăzute - scăderea taxelor legate de scanările neindicate a scăzut de la 1.490 USD per pacient la 408 USD per pacient.

Implementarea acestor schimbări a necesitat un efort colectiv de educaţie în rândul tuturor echipelor pentru a revizui ghidurile, iar apoi ghidurile au fost integrate în procesul tehnologic de diagnosticare a pacienţilor.

viewscnt