O nouă abordare în tratarea obezităţii

O nouă abordare în tratarea obezităţii

Menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase poate fi o provocare, în special pentru cei care se confruntă cu obezitate. Potrivit Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, prevalenţa obezităţii este de 42% în rândul adulţilor din SUA. Vestea bună este că oameni de ştiinţă au găsit o nouă abordare de-a trata obezitatea, folosind proteina Grb10.

Afecţiunile legate de obezitate, inclusiv bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 şi anumite tipuri de cancer se numără printre principalele cauze ale morţilor premature care pot fi prevenite.

Căutând să găsească strategii care să-i ajute pe oameni să atingă şi să menţină o greutate sănătoasă, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, de la Universitatea Central South-China şi de la Centrul de Ştiinţe ale Sănătăţii de la Universitatea Texas din San Antonio au investigat modul în care activitatea hormonului leptinei, care este implicată în controlul apetitului şi a cheltuielilor energetice, este reglată.

Echipa a descoperit că proteina Grb10 promovează activitatea leptinei în creier, deschizând posibilitatea dezvoltării unor noi abordări bazate pe Grb10 pentru a trata obezitatea.

O modalitate prin care corpul îşi controlează greutatea este leptina, produsă de ţesutul adipos. Cu cât corpul are mai mult ţesut gras, cu atât produce mai multă leptină.

Leptina ajunge la creier, unde informează neuronii specializaţi despre cantitatea de grăsime stocată în organism. Cantităţi mari de leptină spun creierului că există un depozit mare de grăsimi. Ca răspuns, creierul declanşează comportamente care suprimă pofta de mâncare şi cresc consumul de energie, ceea ce duce la o reducere a ţesutului adipos şi la pierderea în greutate. Când totul funcţionează bine, această buclă de feedback mediată de leptină între ţesutul adipos şi creier are ca rezultat o greutate corporală sănătoasă susţinută.

„Abilitatea leptinei de a preveni creşterea excesivă în greutate prin inhibarea apetitului şi creşterea simultană a cheltuielilor de energie a făcut-o o abordare terapeutică promiţătoare pentru tratarea obezităţii. Din păcate, strategiile de suplimentare a leptinei s-au dovedit adesea a fi ineficiente în majoritatea cazurilor de obezitate indusă de dietă, parţial din cauza dezvoltării rezistenţei la leptine, o stare în care nivelul circulant al leptinei rămâne ridicat, dar nu reuşeşte să suprime aportul alimentar şi creşterea în greutate corporală”, a spus dr. Yong Xu, profesor de nutriţie şi biologie moleculară şi celulară la Baylor, autorul corespondent al studiului.

Xu şi colegii săi au căutat molecule care ar regla activitatea leptinei şi ar putea fi utilizate pentru a depăşi rezistenţa la leptine. Echipa a descoperit că proteina Grb10 este un nou regulator al activităţii leptinei.

„Am descoperit că Grb10 promovează activitatea leptinei. Grb10 se leagă direct de receptorul leptinei de pe neuroni, formând un complex. Legarea îmbunătăţeşte semnalizarea leptinei şi ajută la scăderea aportului alimentar şi la creşterea consumului de energie. Alţi regulatori nu se leagă de receptorul leptinei, ci de alte molecule din aval”, a spus Xu, conform siteului sciencedaily.com.

După eliminarea Grb10 în neuronii care răspund la leptină din creierul şoarecilor, animalele au mâncat mai mult sau au redus consumul de energie şi s-au îngrăşat. Creşterea Grb10, pe de altă parte, a avut efecte benefice - a ajutat animalele să scadă aportul de alimente, să mărească consumul de energie şi să slăbească.

„Aceste rezultate sugerează că îmbunătăţirea activităţii Grb10 poate oferi un mijloc de a creşte semnalizarea leptinei şi de a ajuta la pierderea în greutate. Descoperirile noastre susţin investigaţii suplimentare cu privire la posibilitatea dezvoltării unui tratament bazat pe Grb10 pentru obezitate”, a precizat Xu.

În continuare, echipa este interesată să cerceteze mecanismul de acţiune al Grb10 în creier. „De asemenea, leptina poate regla starea de spirit şi alte stări emoţionale. Vrem să ştim dacă Grb10 este implicată în reglarea stării de spirit prin interacţiunea cu receptorul leptinei”, a mărturisit Xu.

Un medicament experimental pentru obezitate, cunoscut în prezent ca AMG133, a demonstrat rezultate promiţătoare într-un studiu timpuriu.  În faza I a studiului,  pacienţii trataţi cu medicamentul injectabil pentru obezitate şi-au menţinut pierderea în greutate timp de 70 de zile după ce au primit cea mai mare doză testată. Datele au fost prezentate la Congresul Mondial de Rezistenţă la Insulină, Diabet şi Boli Cardiovasculare, care a avut loc luna trecută, la Los Angeles.

viewscnt