Cel puţin un pacient cu cancer din trei şi-a dorit să fi aflat mai multe despre efectele secundare negative ale tratamentului oncologic, indiferent că implica radiaţiile, chimioterapia sau chirurgia. Această constatare a fost făcută în urma unui sondaj efectuat la peste 400 de adulţi cu probleme oncologice din SUA.
Societatea Americană de Radiologie Oncologică (ASTRO) a comandat sondajul, publicat ulterior în Journal of Oncology Practice, în cadrul căruia a fost examinat un eşantion reprezentativ la nivel naţional de adulţi între martie şi mai 2018.
Deşi 90% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt în acord cu alegerea tratamentului, o treime nu a avut suficiente informaţii despre efectele secundare ale radiaţiilor, chimioterapiei sau chirurgiei.
,,O realitate nefericită a tratamentului cancerului este că terapia are, de asemenea, efecte secundare care pot afecta calitatea vieţii unui pacient. Aproape toţi pacienţii din sondajul efectuat s-au simţit încrezători cu privire la deciziile lor de tratament, dar un număr considerabil a exprimat, de asemenea, o nevoie clară de mai multe informaţii despre potenţialele reacţii adverse", a declarat Reshma Jagsi, profesor de oncologie radiologică la Universitatea din Michigan, potrivit Healthimaging.com.
Neinformarea asociată cu severitatea efectelor secundare
Toţi cei 403 respondenţi au fost trataţi pentru cancer cu radioterapie în ultimii cinci ani. Sentimentul de a fi neinformat sau prea puţin informat a fost asociat semnificativ cu severitatea efectelor secundare legate de tratament ale pacientului.
38% dintre cei care au spus că au avut un efect secundar sever au raportat că nu au fost informaţi.
Experienţa pacientului cu reacţii adverse de la radioterapie a fost în cea mai mare parte conformă cu aşteptările, dar 29% dintre bolnavi s-au simţit mai obosiţi şi 31% au avut modificări mai rele la nivelul energiei. Înainte de tratament, majoritatea pacienţilor erau preocupaţi de senzaţia de oboseală (56%). Majoritatea pacienţilor (55%) a discutat cu medicul de îngrijire primară despre opţiunile de tratament, 90% afirmând că sfatul a fost foarte important (64%) sau oarecum (29%) important pentru decizia lor.
Doar o pătrime din toţi pacienţii a afirmat că medicul lor este singura lor sursă de informaţii. Pentru cei care au folosit alte resurse, site-urile legate de cancer au fost cea de-a doua resursă cea mai populară, urmată de familie şi prieteni, precum şi de grupuri de susţinere a cancerului.
Autorii sondajului au sugerat o consiliere mai aprofundată a pacienţilor cu privire la efectele secundare legate de tratament, care ar putea ajuta pacienţii şi clinicienii să contribuie la schimbările calităţii vieţii.