Încă din primele etape ale pandemiei COVID-19 au existat tot mai multe dovezi care sugerează că transmiterea prin aer a virusului SARS-CoV-2 în locuri cu ventilaţie slabă a contribuit la răspândirea infecţiei. O nouă revizuire a studiilor ştiinţifice evidenţiază importanţa ventilaţiei adecvate pentru a preveni răspândirea COVID-19 în medii interioare.
O analiză a 18 studii existente indică faptul că transmiterea prin aer a coronavirusului SARS-CoV-2 de la o persoană infecţioasă la alte persoane aflate la mai mult de doi metri distanţă se poate produce în diferite medii interioare.
,,Unele locuri publice ar putea avea nevoie de o ventilaţie mai bună pentru a preveni răspândirea COVID-19, în urma dovezilor tot mai mari ale potenţialului de transmitere pe cale aeriană la distanţă lungă a bolii", sugerează o cercetare publicată în revista British Medical Journal.
Cercetătorii subliniază că dovezile din aceste studii au fost considerate a fi de o certitudine foarte scăzută şi spun că este nevoie de investigaţii continue asupra potenţialului de transmitere pe cale aeriană pe distanţe lungi a SARS-CoV-2.
Este în general acceptat că transmiterea pe distanţă scurtă (mai puţin de doi metri distanţă) poate avea loc atât prin picături, cât şi prin aerosoli în aer, dar există un dezacord cu privire la importanţa transmiterii pe distanţe lungi (mai mult de doi metri) pe calea aerului în medii interioare: cum ar fi locuri de cazare, locuri de agrement, locuri de muncă sau blocuri de apartamente.
O echipă de cercetători de la Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie şi de la Universitatea din Bristol şi-a propus să evalueze potenţialul de transmitere pe cale aeriană pe distanţe lungi a SARS-CoV-2 în cadrul comunităţii interioare şi să investigheze factorii care ar putea influenţa transmiterea.
Oamenii de ştiinţă au analizat studiile pe acest subiect publicate între ianuarie 2020 şi ianuarie 2022, concentrându-se pe 18 studii observaţionale ale focarelor de COVID în ţări din Asia, Europa, Oceania şi S.U.A.
Aceste focare s-au petrecut în diverse locuri, inclusiv apartamente în blocuri, hoteluri de carantină, restaurante, autobuze, o fabrică de procesare a alimentelor, o sală de judecată, o sală de fitness şi în timpul concertelor.
Autorii au concluzionat că transmiterea pe cale aeriană pe distanţe lungi era probabil să fi avut loc pentru în 16 din 18 studii. Nu a fost clar în celelalte două studii.
În cele 16 studii, unul sau mai mulţi factori era probabil să fi crescut şansele de transmitere prin aer pe distanţe lungi, în special fluxul direcţional de aer şi activităţile asociate cu emisia crescută de aerosoli, cum ar fi cântatul sau vorbitul tare.
În 13 studii, indivizii care ar putea fi sursa de infecţie au fost raportaţi ca fiind asimptomatici, pre-simptomatici sau doar începând să aibă simptome în momentul transmiterii.
Analiza are unele limitări, de exemplu, a analizat doar studiile epidemiologice observaţionale ale evenimentelor de transmitere de la om la om din lumea reală şi nu a inclus dovezi mai ample din studii de mediu sau experimentale.
În plus, majoritatea focarelor au avut loc înainte de lansarea vaccinului şi nu este clar cum aceste rezultate se aplică populaţiilor cu un nivel ridicat de imunitate la infecţii, fie dobândite în mod natural, fie mediate de vaccin.
Revizuirea a evaluat în mod critic probabilitatea transmiterii la distanţe lungi a SARS-CoV-2 prin aer, folosind o serie de dovezi de la date epidemiologice, analize genomice şi supraveghere video până la analiza aranjamentelor scaunelor şi testarea ipotezelor de mediu.
Ca atare, autorii concluzionează: Această revizuire sistematică rapidă demonstrează că transmiterea pe cale aeriană pe distanţe lungi a SARS-CoV-2 poate avea loc în medii interioare, cum ar fi restaurante, locuri de muncă şi în coruri şi a identificat factori precum ventilarea insuficientă a aerului, care pot contribui la transmitere.
„Aceste rezultate susţin rolul măsurilor de atenuare în mediile interioare, cum ar fi ventilaţia adecvată. Acum este timpul pentru o revoluţie a aerului din interior”, susţine Stephanie Dancer, microbiolog consultant la Universitatea Edinburgh Napier, potrivit Medicalxpress.com.
Ea subliniază, de asemenea, unele limitări ale studiului, dar spune că „dovezile prezentate în această revizuire, oricât de slabe sunt, validează premisa că particulele respiratorii minuscule care conţin SARS-CoV-2 se transmit liber în medii ventilate inadecvat.