Oana Cernătescu: Când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Să lăsăm norocul să lucreze în altă parte!

Oana Cernătescu: Când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Să lăsăm norocul să lucreze în altă parte!

La nivel global, un adult din patru cu vârsta peste 25 ani va suferi de un accident vascular cerebral (AVC) de-a lungul vieţii. Oana Cernătescu este unul dintre românii care a suferit un AVC, la 27 ani. A rămas cu afazie, dar cu toate acestea, a avut curajul să vină la Gala ,,Noi pentru Ei”, organizată de asociaţia Asociaţia Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral ( ALIA) şi în faţa a peste 200 de oameni să-şi spună povestea.

Înainte de-a face AVC, Oana Cernătescu lucra ca facilitator în educaţie nonformală şi îi plăcea să danseze salsa, să facă snowboard, să meargă pe bicicletă. În 2020 s-a îmbolnăvit în acelaşi timp de COVID-19 şi de AVC. A suferit o paralizie pe partea dreaptă, iar recuperare face şi în momentul de faţă.

,,Când am sunat la 112, bâlbâind ce mi s-a întâmplat, mi-au spus că sunt beată. Eram aşa furioasă. Mi-au zis apoi că nu au ambulanţe şi dacă mă aduce cineva, foarte bine. Nu am vrut sa mă duc, pentru că mă aşteptau nişte oameni reci, insensibili, neprietenoşi şi eu eram fragilă, din cauza că nu aveam abilitatea să vorbesc. Am mers la neurolog şi nu am ştiut să citesc ceasul. A sunat chiar neurologul la 112 şi nu au trimis ambulanţa. Am ajuns în sfârşit la spital. Afazia era totală, nu mai puteam spune nici da, nici nu”, a povestit Oana Cernătescu.

În opinia prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, prezent la prima ediţie a galei ALIA, trei elemente sunt esenţiale în ceea ce priveşte managementul accidentului vascular cerebral: recunoaşterea AVC, un sistem de transport foarte rapid, eficient pe care îl asigură serviciile de ambulanţă şi SMURD şi locul în care are loc intervenţia.

Oana Cernătescu a avut nevoie de intervenţie şi după cum a recunoscut chiar ea operaţia a ţinut-o în viaţă. ,,Am intrat în operaţie cu zâmbetul pe buze, ştiind că o să ma întorc. Am fost fericită că am scăpat şi şocată că am paralizat pe jumătate de corp”, a spus tânăra pacientă.

După ce a ieşit din spital, a început lupta adevărată, să înveţe să meargă, să vorbească. ,,Am început în scaun cu rotile, cu afazie totală şi acum sunt aici, stând pe picioarele mele şi ţinând discursul acesta”, a spus Oana Cernătescu în aplauzele publicului, lansând un mesaj către toţi invitaţii la eveniment: reprezentanţi ai autorităţilor sanitare, medici, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.

,,Unii pot spune că sunt norocoasă că sunt încă aici. Dar când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Vrei să suni la 112 şi cel de telefon să te trimită de urgenţă la spital. La camera de gardă, vrei un doctor care să recunoască rapid semnele de AVC.  Kinetoterapeutul şi logopedul trebuie să existe încă din spital, pentru că recuperarea ta e esenţială. Când ai AVC, vrei o reţea de oameni care te ajute rapid. Aşa că, va rog, azi, aici, să construim împreună această reţea şi să lăsăm norocul să lucreze în altă parte”.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în momentul de faţă la nivel naţional sunt 42 de centre în care  se realizează tromboliza faţă de un ideal recomandat de UE de 57 şi doar 5 centre tormbectomii faţă de 19 cât ar fi necesare.

,,Avem o problemă serioasă, care nu e generată de lipsa investiţiilor sau locurilor unde poţi să amenajezi aceste centre, ci în mod evident de lipsa resursei umane calificate mai ales în trombectomii”, a atras atenţia prof.univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Gala ,,Noi pentru Ei”, moderată de jurnalista Liliana Curea, preşedintele ALIA.

Prof. univ. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, a prezentat în urmă cu câteva zile în cadrul primei dezbateri online ,,Stroke 360” , organizată de redacţia 360medical.ro, unde se află România în ceea ce priveşte accidentele vasculare cerebrale, oferind datele pentru primele 9 luni ale anului 2022.

,,În cele 46 de centre care există în acest moment în ţară şi care pot face tromboliză au fost 27000 de accidente. Aceste 46 de spitale nu acoperă, evident, tot teritoriul ţării. Mai sunt încă câteva judeţe în care tromboliza nu este disponibilă. Din aceşti 27000 de pacienţi au beneficiat de tromboliză aproape 2400, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă. Practic, din 2019 în fiecare an am crescut cu câteva sute numărul de trombolize, iar numărul de trombectomii şi el a crescut de la câteva zeci cât erau în 2017- 2018  la 264 de trombectomii anul acesta până la 30 septembrie. Ne dorim mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Tiu la dezbaterea ,,Stroke 360”, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici, terapii.

viewscnt