Boli precum obezitatea, diabetul şi hipertensiunea îi determină pe oameni să doarmă cu lumina aprinsă, pe de o parte pentru că folosesc baia în miezul nopţii mai des, pe de alta se confruntă cu amorţeli ale picioarelor şi vor să reducă riscul de cădere. Dar cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit că lumina aprinsă în timpul somnului ar putea contribui la dezvoltarea acestor afecţiuni.
Într-un studiu, efectuat pe un eşantion de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 63 şi 84 de ani, cei care au fost expuşi la orice cantitate de lumină în timp ce dormeau noaptea au avut un risc semnificativ mai mare de a fi obezi şi de a avea hipertensiune arterială şi diabet, comparativ cu adulţii care nu au fost expuşi la nicio cantitate de lumină în timpul nopţii.
Expunerea la lumină a fost măsurată cu un dispozitiv purtat la încheietură de subiecţii aflaţi în studiu şi urmărită timp de şapte zile.
Cercetătorii au fost surprinşi să constate că mai puţin de jumătate dintre cei 552 de participanţi la studiu au avut în mod constant o perioadă de cinci ore de întuneric complet pe zi. Restul participanţilor au fost expuşi la lumină chiar şi în timpul celor mai întunecate perioade de cinci ore ale zilei, care de obicei erau în mijlocul somnului pe timp de noapte.
„Fie că este vorba de smartphone-ul cuiva, de lăsarea televizorului peste noapte sau de poluarea luminoasă într-un oraş mare, trăim într-un număr abundent de surse artificiale de lumină care sunt disponibile 24 de ore pe zi. Adulţii în vârstă sunt deja expuşi unui risc mai mare de diabet şi boli cardiovasculare, aşa că am vrut să vedem dacă există o diferenţă în frecvenţele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus prof. dr. Minjee Kim, neurolog la Universitatea Northwestern.
Participanţii la studiu au fost înscrişi iniţial în Chicago Heart Association Detection Project in Industry (CHA), un program de sănătate publică şi un studiu epidemiologic efectuat în 1967-1973 pentru a identifica adulţii cu risc crescut de boli de inimă din Chicago. Studiul a inclus o examinare detaliată a factorilor de risc cunoscuţi pentru boli de inimă.
40 de ani mai târziu (2007-2010), Zee şi dr. Martha Daviglus, profesor de medicină preventivă la Feinberg, au efectuat un studiu separat („Chicago Healthy Aging Study (CHAS)”) cu 1.395 de supravieţuitori ai studiului CHA. Ei au fost supuşi unei alte examinări amănunţite ale tensiunii arteriale, greutăţii, înălţimii, colesterolului, glucozei şi altor factori de risc cunoscuţi pentru boli de inimă.
În plus, au purtat dispozitivul de actigrafie pe încheieturile lor timp de şapte zile şi au completat un jurnal de somn zilnic. Puţin mai mult de jumătate dintre dispozitivele de actigrafie utilizate au avut capacitatea de a măsura lumina, care constituie baza acestui nou studiu.
Cercetarea demonstrează că expunerea la lumină pe timp de noapte este legată de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet în rândul adulţilor în vârstă.
„Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze cantitatea de expunere la lumină în timpul somnului”, a spus co-autorul principal dr. Phyllis Zee, de la aceeaşi universitate, potrivit Medicalxpress.com.
Zee a oferit câteva sfaturi pentru a reduce lumina în timpul somnului:
- Nu aprindeţi luminile. Dacă aveţi nevoie să aveţi o lumină aprinsă (pe care adulţii mai în vârstă o pot dori pentru siguranţă), puneţi o lumină slabă care să fie mai aproape de podea.
- Culoarea este importantă. Chilimbarul sau o lumină roşie/portocalie este mai puţin stimulativă pentru creier. Nu folosiţi lumină albă sau albastră şi ţineţi-o departe de persoana care doarme.
- Nuanţele opace sau măştile pentru ochi sunt bune dacă nu puteţi controla lumina exterioară. Mutaţi-vă patul astfel încât lumina exterioară să nu vă bată în faţă.
Citiţi şi