Obezitatea afectează în mod diferit femeile şi bărbaţii, implicit riscul de cancer de colon la care sunt supuşi aceştia, arată noi cercetări. Oamenii de ştiinţă britanici au analizat date de la peste 58.000 de persoane cu cancer de colon şi aproape 68.000 de persoane fără cancer şi au observat că un indice de masă corporală mai este mai periculos pentru bărbaţi, în timp ce un raport mai mare talie-şold este mai periculos pentru femei.
În studiu, o creştere a IMC de aproximativ 5 puncte a fost asociată cu un risc cu 23% mai mare de cancer de colon la bărbaţi, comparativ cu 9% la femei. O creştere echivalentă a raportului talie-şold a crescut riscul femeilor cu 25%, iar al bărbaţilor cu doar 5%, potrivit cercetătorilor.
„Studiul nostru, care este cel mai mare care analizează diferenţa dintre riscul de grăsime corporală şi riscul de cancer colorectal la bărbaţi şi femei, relevă necesitatea unei abordări mai nuanţate atunci când se încearcă prevenirea cancerului”, a declarat Emma Vincent, cercetător la Şcoala de Medicină Celulară şi Moleculară de la Universitatea din Bristol.
Cercetătorii lucrează acum pentru a înţelege exact cum creşterea grăsimii corporale cauzează cancerul de colon.
„Este bine stabilit că menţinerea unei greutăţi sănătoase afectează multe tipuri de cancer”, ,,Majoritatea cercetărilor care leagă excesul de greutate de cancer utilizează IMC, dar acest studiu adaugă dovezi cu privire la excesul de grăsime din jurul taliei care este, de asemenea, important”, a spus Natasha Paton, de la Cancer Research UK.
Oamenii îşi pot reduce riscul de cancer de colon, menţinând o greutate sănătoasă, consumând o dietă cu multe fibre şi mai puţine cărnuri roşii şi procesate. În opinia cercetătorilor, diagnosticul precoce este esenţial, aşa că îi îndeamnă pe oameni să profite de screening şi să se adreseze unui medic pentru problemele intestinale.